Επικίνδυνη και για τα νεφρά η ατμοσφαιρική ρύπανση

  • Iatropedia
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν υπονομεύει μόνο την υγεία του αναπνευστικού συστήματος και της καρδιάς, αλλά ως φαίνεται και εκείνη των νεφρών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (JASN), αποκαλύπτει ότι ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα η ρύπανση μπορεί να τους προκαλέσει βλάβες, διότι όταν εισπνέουμε μικροσκοπικά μόρια σκόνης, ρύπων, καπνού και αιθάλης, τα μόρια αυτά εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος. Επειδή όμως οι νεφροί φιλτράρουν (διηθούν) το αίμα, μοιραία εκτίθενται στα επιβλαβή μόρια.

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία από σχεδόν 2,5 εκατομμύρια αμερικανούς βετεράνους τους οποίους παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί 8,5 χρόνια, καταγράφοντας τη νεφρολογική λειτουργία τους και τα επίπεδα της ρύπανσης στις περιοχές όπου ζούσαν.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι σε ετήσια βάση μπορούν να αποδίδονται στην αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση 44.793 κρούσματα νεφροπάθειας και 2.438 κρούσματα νεφρικής ανεπάρκειας.

Υπολογίζεται ότι το 14% του αμερικανικού πληθυσμού πάσχει από νεφρική νόσο, ενώ 661.000 ασθενείς εκδηλώνουν ετησίως νεφρική ανεπάρκεια.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μεγάλο εχθρό της υγείας, αφού σχετίζεται με την ανάπτυξη καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, καρκίνου, άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι σχεδόν ένας στους οκτώ θανάτους σε όλο τον κόσμο οφείλεται στη ρύπανση. Πριν από λίγα χρόνια είχε ανακοινώσει ότι 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τη ρύπανση σε κλειστούς και σε υπαίθριους χώρους, με τα 4,3 εκατομμύρια από τους θανάτους να αποδίδονται στην εισπνοή ρύπων από την καύση ξύλων, κάρβουνου και βιομάζας για οικιακή χρήση.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρούλα Τσουλέα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος νεφρού & κύστης: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Καλύτερη αντιμετώπιση και στα προχωρημένα στάδια του καρκίνου του νεφρού

Πότε ένας πόνος στα νεφρά είναι σημάδι σοβαρής κατάστασης – Προσοχή!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο #1 «δολοφόνος» στην Ευρώπη – Στοιχεία-σοκ για Ελλάδα – Με ποιες ασθένειες συνδέεται