Εντόπισαν την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το γήρας

  • Iatropedia
Επιστήμονες από το Ιατρικό κολέγιο “Άλμπερτ Άινσταιν” στη Νέα Υόρκη, εντόπισαν για πρώτη φορά μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για το γήρας. Πρόκειται για μια περιοχή στον εγκέφαλο που ελέγχει, επισπεύδει ή επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αφού εντόπισαν την περιοχή τότε μέσα σε 20 χρόνια θα μπορούν με ειδικά φάρμακα να παρατείνουν τη ζωή και να καθυστερούν το γήρας.

Ο εν λόγω βιολογικός μηχανισμός, βρίσκεται στον υποθάλαμο, μια μικρή περιοχή σε σχήμα αμυγδάλου που ρυθμίζει την έκκριση διαφόρων ορμονών, και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες της ανάπτυξης, της αναπαραγωγής και του μεταβολισμού. Η περιοχή αυτή φαίνεται πως μπορεί να «χειραγωγηθεί» κατάλληλα, ώστε να αλλάξει η διάρκεια της ζωής του οργανισμού, χωρίς αυτό πάντως να σημαίνει ότι έχει βρεθεί κάποιο θαυματουργό ελιξίριο της αιώνιας νεότητας.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα εμποδίζουν την εμφάνιση στους ανθρώπους ασθενειών, όπως η άνοια, το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια, ενώ κάποια μέρα ίσως και να καταστήσουν εφικτή την παράταση της ανθρώπινης ζωής, επιβραδύνοντας το φυσικό ρυθμό της γήρανσης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι. Η έρευνά μας υποστηρίζει την ιδέα ότι η γήρανση είναι κάτι παραπάνω από μια παθητική φθορά διαφορετικών ιστών. Μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και να χειραγωγηθεί», δήλωσε ο υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας δρ Ντόνσενγκ Κάι.