Εμπόλα: Ο εφιάλτης επιστρέφει – Πάνω από 1 χρόνο μένει ο ιός στο σπέρμα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Εμπόλα
Ο ιός Εμπόλα μπορεί να παραμείνει για ένα χρόνο ή και περισσότερο στο σπέρμα ορισμένων ανδρών, σύμφωνα με νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας χτες.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και οι επιζώντες του Εμπόλα θα μπορούσαν να είναι μια σημαντική πηγή για την εκ νέου διάδοση του θανατηφόρου ιού, ο οποίος σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους πέρυσι σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία σε μια επιδημία που διήρκεσε δύο χρόνια.

«Πριν από αυτή την επιδημία, οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο ιός Εμπόλα θα μπορούσε να βρεθεί στο σπέρμα μόνο μέχρι και τρεις μήνες μετά την ανάρρωση», δήλωσε ο δρ Moses Soka του Υπουργείου Υγείας της Λιβερίας, ο οποίος βοήθησε στη διεξαγωγή της μελέτης.

«Με αυτή την μελέτη, γνωρίζουμε πλέον ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει για ένα χρόνο ή περισσότερο», πρόσθεσε.

Πριν από την επιδημία της Δυτικής Αφρικής, ο ιός Εμπόλα είχε εντοπιστεί μόνο σε μεμονωμένες, μικρές εστίες σε μερικές εκατοντάδες ανθρώπους. Και δεν υπήρχε η υποψία ότι έμεινε στα σώματα των επιζώντων για τόσο καιρό. Στην τελευταία επιδημία ασθένησαν πάνω από 28.000 άνθρωποι προτού τεθεί υπό έλεγχο. Αλλά νέα κρούσματα -το τελευταίο ήταν μόλις τον Μάρτιο- αποδόθηκαν στην σεξουαλική μετάδοση από άντρες επιζώντες.

Ο δρ Thomas Frieden, διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), δήλωσε την Τρίτη: «Είχαμε τον Μάρτιο ένα ξέσπασμα στη Γουινέα. Είχε εντοπιστεί σε έναν άντρα, ο οποίος είχε αναρρώσει από τον ιό περισσότερο από 15 μήνες πριν. Μόλυνε μια γυναίκα μέσω της σεξουαλικής επαφής. Συνολικά 13 άνθρωποι μολύνθηκαν και 9 από αυτούς πέθαναν. Βλέπουμε πια ότι ο ιός παραμένει για πολύ καιρό στο σπέρμα, το οποίο σημαίνει ότι αναμένουμε νέες εξάρσεις του για τα επόμενα χρόνια».

Το CDC είναι μεταξύ των οργανισμών που εργάζονται για να βοηθήσουν τη Λιβερία, τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και σε άλλες χώρες να δημιουργήσουν συστήματα δημόσιας υγείας, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τον ιό Εμπόλα και άλλες ασθένειες αμέσως μόλις ξεσπάσουν και προτού εξαπλωθούν.

Η ομάδα εργασίας του CDC στην Λιβερία μελέτησε 429 άνδρες που επιβίωσαν την λοίμωξη από Εμπόλα. Διαπίστωσαν ότι το 9% των ανδρών αυτών είχε ακόμα τα κομμάτια του ιού στο σπέρμα του.

«Από αυτούς, το 63% έδωσε θετικά δείγματα για Εμπόλα στο σπέρμα του ακόμα και ένα χρόνο μετά την ανάρρωσή τους από την ασθένεια και, στην περίπτωση ενός άντρα, ο ιός εντοπίστηκε στο σπέρμα του τουλάχιστον 565 ημέρες μετά την ανάρρωσή του», είπαν οι ερευνητές.

Οι άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους νεότερους άνδρες να έχουν Εμπόλα στο σπέρμα τους, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Global Health.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμβουλεύει τους επιζώντες Εμπόλα να απέχουν από το σεξ για τρεις μήνες, ή να χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό. Ο ιός μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών (εμετός, διάρροια, αίμα και ακόμη και ιδρώτα). Η λοίμωξη απαιτεί στενή, συνεχή επαφή, όμως, και έτσι ακόμα και οι θεράποντες γιατροί βρίσκονται σε κίνδυνο.

Αλλά ο ιός μπορεί να παραμείνει σε μέρη του σώματος που ονομάζονται «ανοσοποιητικά προνομιούχες θέσεις». Αυτά περιλαμβάνουν το σπέρμα, αλλά και τα μάτια, το νωτιαίο μυελό και αλλού.

http://www.nbcnews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι προκαλεί ο ιός του Έμπολα και πως επηρεάζονται τα μάτια μας

Μετάδοση του Έμπολα και μέσω σεξουαλικής επαφής;

Μάθε τι να κάνεις για να μην κολλήσεις Έμπολα!