Έμφραγμα: Έρευνα «ενοχοποιεί» τα παυσίπονα φάρμακα!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
έμφραγμα
Οι άνθρωποι που κάνουν συχνή χρήση των Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Έμφραγμα – Ο κίνδυνος εκδήλωσης εμφράγματος μπορεί να εμφανισθεί από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της χρήσης και είναι αυξημένος μέσα στον πρώτο μήνα λήψης αυτών των φαρμάκων, ιδίως σε υψηλές δόσεις.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει μια συσχέτιση μεταξύ ΜΣΑΦ και εμφράγματος και η νέα μελέτη το επιβεβαιώνει, δίνοντας επιπλέον ενδείξεις για το πότε αρχίζει ο κίνδυνος και πώς αυξάνει με τη δόση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μισέλ Μπαλί του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», μελέτησαν στοιχεία για περίπου 447.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 61.500 είχαν πάθει έμφραγμα.

Η έρευνα προηγούμενων μελετών (μετα-ανάλυση) εστιάσθηκε σε συγκεκριμένα ευρέως συνταγογραφούμενα ΜΣΑΦ (ibuprofen, diclofenac, naproxen, celecoxib, rofecoxib).

Διαπιστώθηκε ότι η χορήγηση οποιασδήποτε δόσης ΜΣΑΦ για μια εβδομάδα, για ένα μήνα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σχετίζεται με αυξημένο κατά 20% έως 50% κίνδυνο εμφράγματος. Ο κίνδυνος εμφράγματος λόγω της χρήσης ΜΣΑΦ υπολογίσθηκε κατά μέσο όρο σε περίπου 1% ετησίως.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η δόση των ΜΣΑΦ. Μετά τον πρώτο μήνα, ο κίνδυνος δεν φαίνεται να αυξάνεται άλλο.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «οι γιατροί θα πρέπει να ζυγίζουν τους κινδύνους και τα οφέλη των ΜΣΑΦ, προτού ξεκινήσουν τη θεραπεία στους ασθενείς, ιδίως αν πρόκειται να χορηγήσουν μεγαλύτερες δόσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιά – τεστ: Δείτε αν κινδυνεύετε με έμφραγμα στα επόμενα 10 χρόνια [online test]

Έμφραγμα: Τι θα νιώσετε λίγο ΠΡΙΝ σας συμβεί