Ελπίδες για τους πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας

  • Iatropedia
Ελπιδοφόρους ορίζοντες στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας ''ανοίγουν'' νέα δεδομένα για την θεραπεία της νόσου.Όπως προέκυψε από την επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον ανεξάρτητο οργανισμό Cochrane Collaboration η υποδόρια χορήγηση της ουσίας ιντερφερόνη βήτα-1α (τρεις φορές εβδομαδιαίως) μειώνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.

Η ιατρική αυτή εξέλιξη δίνει ελπίδες για περίπου 2,5 εκατομμύρια ασθενείς που πάσχουν από την νόσο, η οποία εκδηλώνεται όταν επιτίθεται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σε μια βασική πρωτεΐνη που καλύπτει τα νεύρα, οδηγώντας έτσι το άτομο σε σοβαρά κινητικά και όχι μόνο προβλήματα.

Να σημειωθεί εδώ ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξαιρετικά περίπλοκη δομή και κάθε άνθρωπος διαθέτει το δικό του ανοσολογικό προφίλ καθώς και μια κληρονομική προδιάθεση για την όποια διαταραχή μπορεί να παρουσιάσει.

Τι είναι

Οι ιντερφερόνες είναι ένα σύνολο φυσικών πρωτεϊνών οι οποίες αποτελούν βασικό μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βελτιώνοντας την ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού. Στους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση τη δουλειά αυτή έρχεται να κάνει η ιντερφερόνη βήτα-1α (INF β-1α) η οποία είναι ένα ανασυνδυασμένο μόριο παρόμοιο σχεδόν με τη φυσική ιντερφερόνη.

Σημαντικές ανακοινώσεις

Τεκμηριωμένες μελέτες δείχνουν ότι η υποδόρια INF β-1α (τρεις φορές την εβδομάδα) μειώνει το ποσοστό υποτροπών, και επιβραδύνει την αναπηρία. Τόσο η έγκαιρη όσο και η συνεχιζόμενη θεραπεία με την υποδόρια ιντερφερόνη βήτα-1α μπορεί να παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στους ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη μετα-ανάλυση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, το 55% των ασθενών παρουσίασε μείωση των υποτροπών στα 2 χρόνια, ενώ το 35% των ασθενών παρουσίασε μείωση του κινδύνου εξέλιξης της αναπηρίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η εμφάνιση της ιντερφερόνης βήτα αποτελεί σημαντικό σταθμό στην Πολλαπλή Σκλήρυνση διότι είναι το πρώτο ανοσοτροποποιητικό φάρμακο που μετέβαλε την φυσική πορεία της νόσου και το οποίο εξακολουθεί να δείχνει τα πιο θετικά αποτελέσματα για την αντιμετώπισή της.