Ελπίδες για νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα και την κίρρωση του ήπατος

  • Iatropedia
Φως στις κυτταρικές διαδικασίες, μέσω των οποίων το συκώτι, είναι δυνατόν μόνο του, να αποκαταστήσει τις βλάβες του, ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Μια ανακάλυψη, στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής, που ανοίγει δρόμους για νέες φαρμακευτικές θεραπείες όπως η κίρρωση και η ηπατίτιδα, που προς το παρόν αντιμετωπίζονται μόνο με μεταμόσχευση του κατεστραμμένου οργάνου.

Επιστήμονες από το «κέντρο αναγεννητικής ιατρικής» του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, αλλά και ομάδα ερευνητών από το Βέλγιο και την Ολλανδία, ανακάλυψαν μια τεχνική για να αυξάνουν την παραγωγή των ζωτικών εκείνων κυττάρων που επιτρέπουν την αποκατάσταση (αναγέννηση) του κατεστραμμένου ηπατικού ιστού. Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί την ενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων κατά τα πρώτα στάδια των ηπατικών κυττάρων.

Όταν το ήπαρ, παθαίνει βλάβη, έχει μια δική του ικανότητα «αυτοθεραπείας». Όμως παράγει υπερβολικό αριθμό νέων κυττάρων του χοληφόρου πόρου και όχι αρκετά από τα λεγόμενα ηπατοκύτταρα, τα οποία είναι αναγκαία για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του συγκεκριμένου οργάνου. Η κίρρωση και η ηπατίτιδα καταστρέφουν τα ηπατοκύτταρα. Με τη νέα μέθοδο οι επιστήμονες κατάφεραν να τιθασεύσουν τους ρυθμούς παραγωγής κυττάρων του χοληφόρου πόρου και ταυτόχρονα να «ενθαρρύνουν» την παραγωγή ηπατοκυττάρων.

Τα ηπατοκύτταρα καθαρίζουν ουσιαστικά το συκώτι, από τις επιβλαβείς τοξικές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα μας. Τα νέα φάρμακα που προσανατολίζονται να δημιουργήσουν οι επιστήμονες, στοχεύουν ακριβώς στο να βοηθήσουν την ανάπτυξη περισσότερων ηπατοκυττάρων. Αν τελικά συμβεί αυτό (οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι), τότε θα μειωθούν και οι λίστες για τη μεταμόσχευση ήπατος, αφού με κάποιο τρόπο θα αυτό – ιαίνεται. Σήμερα σε σχέση με 20 χρόνια πριν, πεθαίνουν σχεδόν οι υπερδιπλάσιοι άνθρωποι από βλάβες του ήπατος.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την ηπατίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την κίρρωση του ήπατος στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

νέες ελπίδες στη μάχη κατά του AIDS και της ηπατίτιδας C

Πότες γένους θηλυκού – γιατί οι γυναίκες τα τσούζουν;

η άγνωστη τσουκνίδα και οι θεραπευτικές της ιδιότητες