Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Virtual Reality in Orthopaedics»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε επεμβάσεις αρθροπλαστικής σε εικονικό περιβάλλον παρέχει στους ορθοπαιδικούς χειρουργούς ένα πρωτοποριακό ελληνικό πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου, με τίτλο «MAST3 Conference in Arthroplasty Surgery» το οποίο διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Virtual Reality in Orthopaedics», το οποίο σχεδίασε η ελληνική ομάδα «ovid VR». Το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας, που για πρώτη φορά εφαρμόζεται στον τομέα της υγείας, βασίζεται στα μοντέλα προσομοίωσης και μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματικό εργαλείο στην εκπαίδευση των νέων γιατρών. Το πρόγραμμα που «παντρεύει» την ιατρική με τις σύγχρονες τεχνολογίες, βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και στις αρχές του επόμενου έτους η ομάδα θα διερευνήσει τις πιθανές συνεργασίες για την εφαρμογή του στην εκπαίδευση.

«Πρόκειται για μία καινοτόμο ενέργεια, η οποία ξεκινά από την Ελλάδα. Αποτελεί παράδειγμα εξωστρέφειας και πρότυπο για τον τρόπο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε το αξιόλογο επιστημονικό μας δυναμικό, ώστε να αποτρέψουμε το φαινόμενο του brain drain και ταυτόχρονα να προσελκύσουμε επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεδρίου, αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής στο ΑΠΘ, Ελευθέριος Τσιρίδης.

Το πρόγραμμα, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Τσιρίδης, δημιουργήθηκε με τη συνεργασία επιστημόνων των τμημάτων Ιατρικής του ΑΠΘ και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Είναι παγκόσμια πρωτιά, έχει πάρα πολύ μεγάλο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, δεν έχει ξαναγίνει πουθενά στον κόσμο και είναι δραστηριότητα, η οποία αποτελεί μια ελληνική εξωστρέφεια. Δηλαδή δημιουργούμε ένα προϊόν το οποίο θα «ταξιδέψει» από τη χώρα μας προς τα έξω. Χρησιμοποιούμε τα ειδικά γυαλιά του virtual reality και φορώντας τα βρισκόμαστε στο περιβάλλον ενός χειρουργείου. Σε αυτό το περιβάλλον χειρουργείου έχουμε αναπτύξει μια τεχνολογία software με την οποία, με τα χέρια μας που κινούνται στον χώρο, πραγματοποιούμε μία ολόκληρη επέμβαση σαν να είναι πραγματική ενώ γίνεται εικονικά. Αυτό έχει τεράστιο εκπαιδευτικό ενδιαφέρον και φυσικά θα αποτελέσει την αρχή της εικονικής προσομοίωσης σε όλη την ιατρική. Το πρόγραμμα αυτό έχει δημιουργηθεί εδώ και ενάμιση χρόνο αλλά βασίζεται σε τεχνολογία πολλών ετών πίσω» εξήγησε ο κ. Τσιρίδης.

Παράλληλα ανέφερε ότι ένα μοντέλο του πρόγραμματος αυτού παρουσιάστηκε και δοκιμάστηκε στο συνέδριο. «Το πρώτο μας μοντέλο είναι για την εκπαίδευση ορθοπαιδικών γιατρών στη συγκεκριμένη επέμβαση στην αρθροπλαστική. Προς το παρόν, το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά τους φοιτητές. Είναι μόνο για τους ορθοπαιδικούς χειρουργούς οι οποίοι ακολουθούν αυτήν την κατεύθυνση της ειδικότητας. Όμως αργότερα θα το επεκτείνουμε και σε άλλες ιατρικές πράξεις και θα αφορά φοιτητές ή ακόμη και νοσηλευτές» πρόσθεσε ο κ. Τσιρίδης.