Έγκυος στον 8ο μήνα υπεβλήθη σε χολοκυστεκτομή μίας τομής

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία επέμβαση χολοκυστεκτομής δια μέσου μίας μικροτομής (Single Site Robotic Cholecystectomy) και ρομποτικά σε γυναίκα που βρισκόταν στον όγδοο μήνα της κύησης.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από το Δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, Adjunct Professor of Surgery του Ohio State University των ΗΠΑ, επιστημονικό διευθυντή και διευθυντή Γενικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και την ομάδα του.

Η 39χρονη γυναίκα, που κυοφορεί το πρώτο της παιδί, παρουσίαζε συχνά επεισόδια αφόρητου πόνου στη κοιλιά, τα οποία ήταν αποτέλεσμα χολοκυστίτιδας λόγω λάσπης και μικρολιθίασης στη χοληδόχο κύστη, με κίνδυνο να παρουσιαστεί παγκρεατίτιδα και ίκτερος. Η αναμονή έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή της αλλά και τη ζωή του εμβρύου και η ιατρική ομάδα αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε επέμβαση. Η ασθενής παρέμεινε στην κλινική μόνο 24 ώρες και δεν παρουσίασε το παραμικρό πρόβλημα στην ανάρρωσή της.

Ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης δήλωσε:

«Ήδη έχουμε χειρουργήσει άλλες τρεις εγκυμονούσες γυναίκες με οξεία χολοκυστίτιδα στο παρελθόν με την ίδια τεχνική που βρισκόντουσαν στις 28η, 27η και 18η εβδομάδα κύησης. Η ομάδα μας είναι η μόνη, έως τώρα, που έχει περιγράψει την τεχνική αυτή σε εγκυμονούσες γυναίκες παγκοσμίως και για την τελευταία αυτήν περίπτωση έχουμε ήδη πάρα πολλές προσκλήσεις για να παρουσιάσουμε το video της επέμβασης σε όλα τα επόμενα διεθνή συνέδρια ρομποτικής χειρουργικής. Από το Μάρτιο του 2011 που η κατασκευάστρια εταιρεία του da Vinci, Intuitive Surgical, μας εμπιστεύτηκε να ξεκινήσουμε , πρώτοι στον κόσμο, την ρομποτική χειρουργική δια μέσου μίας τομής (Single Site Robotic Surgery) στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 350 επεμβάσεις αυτού του είδους εκ των οποίων οι τέσσερις έγιναν κατά τη διάρκεια της κύησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουμε χειρουργήσει αρκετές γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη λαπαροσκοπικά με πολλαπλές όμως τομές».