Εγκεφαλικό: Δείτε πως προειδοποιεί!

  • Iatropedia
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προληφθεί αν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Ο ακρογωνιαίος λίθος είναι να γνωρίζετε τα ύποπτα σημάδια και τους παράγονες κινδύνου ώστε να το αποφύγεται.

Τι είναι;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση ενώ αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Προκαλείται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο εκρήγνυται. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα κύτταρα αρχίζουν και καταστρέφονται με συνέπεια οι ασθενείς είτε να χάνουν τη ζωή τους είτε να μένουν ανάπηροι.

Τα συμπτώματα

 

Τα σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Αιφνίδιο μούδιασμα ή αδυναμία του σώματος, ειδικά στη μία πλευρά.

Ξαφνικές αλλαγές όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια, ή δυσκολία στην κατάποση.

Αιφνίδια, σοβαρή κεφαλαλγία με άγνωστη αιτία.

Ζαλάδα, δυσκολία στο περπάτημα, ή στην ισορροπία.

Ξαφνική σύγχυση, δυσκολία στην ομιλία

 

Κρίνεται στο λεπτό

 

Η καλή έκβαση ενός εγκεφαλικού κρίνεται στο κάθε δευτερόλεπτο αφού όταν ο ασθνεής μένει χωρίς οξυγόνο, τα κύτταρα του εγκεφάλου αρχίζουν να πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Υπάρχουν θρομβολυτικά φάρμακα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη βλάβη του εγκεφάλου, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μέσα σε τρεις ώρες – έως 4,5 ώρες. Αυτός εξάλλου είναι ο λόγος για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κορυφαία αιτία της μακροπρόθεσμης αναπηρίας.

 

Τι προκαλεί το εγκεφαλικό

 

 

Μια κοινή αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η αθηροσκλήρωση – σκλήρυνση των αρτηριών. ‘Οταν η πλάκα από λίπος, χοληστερόλη, ασβέστιο και άλλες ουσίες συσσωρεύεται στις αρτηρίες, εμποδίζεται η καλή κυκλοφορία του αίματος.

Η κατασταησ αυτή προκαλεί θρόμβο στο αίμα και έτσι να προκληθεί το εγκεφαλικό.

 

Παράγοντες κινδύνου

 

Ορισμένες χρόνιες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτές περιλαμβάνουν:

Υψηλή πίεση του αίματος

Υψηλή χοληστερόλη

Διαβήτης

Η παχυσαρκία

Η λήψη μέτρων για τον έλεγχο αυτών των παραγόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Επίσης καλό είναι να κόψετε το κάπνισμα, να ασκήστε και να μην πίνετε υπερβολικές ποσότητες οινοπνεύματος.

 

 

πηγή: http://www.webmd.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Πως να προλάβετε το εγκεφαλικό! Νέα μέθοδος