Έφτιαξαν ανθρώπινο ιστό καρδιάς από ένα φύλλο σπανάκι! [pics, vid]

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σπανάκι
Απίστευτο και όμως αληθινό: Ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν ένα φύλλο από σπανάκι σε έναν καθόλα λειτουργικό ανθρώπινο καρδιακό ιστό!

Το ξαναγράφουμε για να το εμπεδώσετε: Έφτιαξαν ανθρώπινο ιστό καρδιάς από ένα φύλλο σπανάκι!

Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες δυσκολεύονται να δημιουργήσουν ανθρώπινο ιστό σε μεγάλη κλίμακα. Έχουν καταφέρει στο παρελθόν να δημιουργήσουν μικρά εργαστηριακά δείγματα, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να πετύχουν το ίδιο σε κανονικό μέγεθος ανθρωπίνων ιστών, οστών ή ολόκληρων οργάνων. Αλλά αυτό ακριβώς είναι που χρειαζόμαστε στο μέλλον της ιατρικής επιστήμης, αν θέλουμε να δώσουμε λύσεις σε χρόνιες δυσκολίες αντιμετώπισης τραυματισμών ή ασθενειών που καταστρέφουν ανθρώπινους ιστούς.

Η τελευταία εξέλιξη όμως σε τεχνολογικό επίπεδο είναι πολύ ενθαρρυντική. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες έχουν φτάσει πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση ίσως της πιο δύσκολης από αυτές τις προκλήσεις, δηλαδή τη δημιουργία ενός αγγειακού συστήματος που μπορεί να προσφέρει το αίμα στο νέο ιστό.

Μέχρι τώρα, ήταν δύσκολο να αναδημιουργήσουν μικρά, διακλαδωτά δίκτυα αιμοφόρων αγγείων με τη χρήση τεχνικών όπως η 3D εκτύπωση. Αλλά τώρα επινόησαν μια πρωτοφανή λύση: να χρησιμοποιήσουν τα φυτά και να τα μετατρέψουν σε λειτουργικό ανθρώπινο ιστό!

Ενώ τα φυτά και τα ζώα έχουν διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς υγρών και χημικών ουσιών, η διάρθρωση των τμημάτων που το κάνουν (δηλαδή το δίκτυο διακλαδώσεων του οργανισμού) είναι πολύ παρόμοια με εκείνη του ανθρώπου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι ερευνητές που έκαναν την σχετική μελέτη, η οποία θα δημοσιευτεί επισήμως στο επιστημονικό περιοδικό Biomaterials τον Μάιο.

Οι συγγραφείς αναφέρουν χαρακτηριστικά: “Η ανάπτυξη φυτών χωρίς κύτταρα (decellularized plants) για να φτιάξουμε βασικές δομές κυκλοφορικού συστήματος (scaffolding) ανοίγει τη δυνατότητα για ένα νέο κλάδο της επιστήμης που ερευνά τις δυνατότητες από την μίμηση του οργανισμού των φυτών και των ζώων”.

σπανάκι

Αριστερά βλέπετε το φύλλο από σπανάκι, αφότου του έχουν αφαιρεθεί τα φυτικά κύτταρα και έχει μείνει ουσιαστικά μόνο η βασική του δομή. Δεξιά βλέπετε ότι μέσα σε αυτήν τη βασική δομή έχει περάσει πλέον αίμα και το φύλλο έχει μετατραπεί σε λειτουργικό ανθρώπινο ιστό καρδιάς!

Για να δημιουργήσουν τον λειτουργικό ιστό ανθρώπινης καρδιάς, οι επιστήμονες αφαίρεσαν πρώτα τα φυτικά κύτταρα από τα φύλλα του σπανακιού. Έστειλαν υγρά και μικροσφαιρίδια παρόμοια με τα ανθρώπινα κύτταρα αίματος μέσω των αγγείων που είχε φυσικά το φύλλο από το σπανάκι και τοποθέτησαν ανθρώπινα κύτταρα για να επενδύσουν τα αγγεία αυτά με ανθρώπινο υλικό. Σκεφτείτε ότι έκαναν κάτι σαν να “εμφυτεύσουν” σπόρους (κύτταρα) στα αγγεία του φυτού, για να τα μετατρέψουν σε ανθρώπινα λειτουργικά αγγεία.

σπανάκι

Η… σοδειά από φύλλα σπανακιού που θα μετατραπούν σε ανθρώπινους ιστούς

Αυτή η τεχνική μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει στρώματα επί στρωμάτων από καρδιακούς μυς. Αυτοί οι τεχνητοί μεν, αλλά ανθρώπινοι επί της ουσίας μυς, θα μπορούν εν συνεχεία να εφαρμοστούν σε ασθενείς με βλάβη στην καρδιά (πχ καρδιακή προσβολή). Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, διότι τέτοιου τύπου φυτά, όπως το σπανάκι και τα φύλλα του, μπορούν να βρεθούν εύκολα και παντού.

http://www.independent.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 7 πιο επικίνδυνα επαγγέλματα για την καρδιά – Μήπως κάνετε ένα από αυτά;

Καρδιά: 4 λιπαρά που πρέπει να τρώτε και 6 που πρέπει να κόψετε [vid]

Καρδιακή ανεπάρκεια: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα

«Σιωπηλή» καρδιακή προσβολή: Προσοχή στα συμπτώματα – Πώς θα τα αναγνωρίσετε

Πρωινό γεύμα: «Έγκλημα» για την καρδιά μας αυτό που κάνουμε πολλοί…