Εφαρμογές του botox που ούτε φαντάζεστε

  • Iatropedia
Σίγουρα όλοι έχουμε συνδέσει το botox με την κοσμητική ιατρική. Έχουμε συνδέσει το botox, με ενέσεις για να καλυφθούν οι ρυτίδες. Τα πράγματα δεν είναι όμως μόνο έτσι. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα δείτε, που αλλού χρησιμοποιείται το botox στην ιατρική και τι μπορεί να αντιμετωπίσει...

Η τοξίνη της αλλαντίασης είναι μια πρωτείνη, που παράγεται από το αναερόβιο βακτηρίδιο clostridium botulinum. Περί τα τέλη του 19ου αιώνα βρέθηκε ότι είναι το αίτιο της αλλαντίασης, ουσιαστικά μιας μορφής τροφικής δηλητηρίασης. Η τοξίνη της αλλαντίασης (botox) είναι ένα πολύτιμο φάρμακο που, δυστυχώς, για τους περισσότερους, είναι ευρύτερα γνωστό για τις κοσμητικές του ιδιότητες (αντιμετώπιση ρυτίδων).

Νευρολογικοί ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν από την χορήγηση αλλαντικής τοξίνης συνήθως παρουσιάζουν:

– Δυστονίες όπως π.χ: ο βλεφαρόσπασμος (ακούσιες συσπάσεις των βλεφάρων), ο ημίσπασμος του προσώπου (ακούσιες συσπάσεις των μυών του προσώπου), ραιβόκρανο (ακούσιες συσπάσεις των μυών του τραχήλου).

– Σπαστικότητα σε διάφορες μυικές ομάδες και με αίτια που θα αναφερθούν παρακάτω.

Επίσης, πρόσφατα, το φάρμακο άρχισε να χορηγείται στα πλαίσια κλινικών μελετών στην χρόνια ημικρανία με ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Η σπαστικότητα είναι μία κινητική δυσλειτουργία που εμφανίζεται με αυξημένη ταχύτητα αντίδρασης του αντανακλαστικού διάτασης (μυικός τόνος) και με αύξηση των τενόντιων αντανακλαστικών. Προκαλείται δε από υπερδιεγερσιμότητα του αντανακλαστικού διάτασης λόγω βλαβών του Ανώτερου Κινητικού Νευρώνα. Η σπαστικότητα συνοδεύει την αδυναμία και εμποδίζει ακόμα και την φυσιολογική δύναμη. Κάποιοι ασθενείς βοηθούνται από την σπαστικότητα για την μετακίνησή τους και την στήριξη, ενώ σε άλλους η σπαστικότητα εμποδίζει την κινητικότητά τους και τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η σπαστικότητα μπορεί να είναι νωτιαία ή υπερνωτιαία ανάλογα με την αιτία και τον εντοπισμό της βλάβης του Ανώτερου Κινητικού Νευρώνα. Έτσι, σπαστικότητα δημιουργείται μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση, Εγκεφαλική Παράλυση, Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και Τραυματική Βλάβη Νωτιαίου Μυελού.

Έπειτα από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, χρειάζεται θεραπεία αποκατάστασης για να βοηθηθούν οι ασθενείς να διατηρήσουν την υπάρχουσα κινητικότητά είτε να κερδίσουν πάλι κάποιες από τις χαμένες ικανότητες, ώστε να διατηρηθεί ο βαθμός αυτοεξυπηρέτησής τους. Η θεραπεία αποκατάστασης μπορεί να έχει, ως στόχο, τη βελτίωση διεκπεραίωσης απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως η βάδιση, η ομιλία, αλλά και βασικών αναγκών, όπως η σωματική υγιεινή, το ντύσιμο, η σίτιση, η χρήση της τουαλέτας, καθώς επίσης και περισσότερο πολύπλοκων δραστηριοτήτων, όπως οι εργασίες στο σπίτι, η χρήση του τηλεφώνου και η οδήγηση. Όλοι μας έχουμε αντικρίσει ασθενείς με σπαστικότητα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και έχουμε δει πόσο βασανιστική είναι καθώς προκαλεί προβλήματα στην κινητικότητα, πόνο, δυσκολία στην καθημερινή υγιεινή και τραυματισμούς λόγω των μη ηθελημένων κινήσεων. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που δημιουργεί η σπαστικότητα είναι ότι δυσκολεύει την προσπάθεια αποκατάστασης των ασθενών που βρίσκονται σε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Το ίδιο ισχύει και σε ασθενείς με εμφάνιση οποιαδήποτε μορφή δυστονίας καθώς προκαλείται έντονη δυσλειτουργία στην επιτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων και ενίοτε άλγος. Σε αυτήν την ομάδα ασθενών η φυσικοθεραπεία συνήθως προσφέρει λίγα και ως εκ τούτου η χορήγηση της αλλαντικής τοξίνης με ή χωρίς συνδυασμό με εκ του στόματος θεραπεία αποτελεί σήμερα την μόνη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Πώς χορηγείται

Αφού προηγηθεί αναλυτική μελέτη των εμπλεκόμενων μυών ακολουθεί η έγχυση της αλλαντικής τοξίνης σχεδόν ανώδυνα με μια λεπτή βελόνη τοπικά στον μυ ή στους μύες που θεωρούνται υπεύθυνοι για τα συμπτώματα της σπαστικότητας. Η έγχυση του φαρμάκου πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό που γνωρίζει την ανατομία της περιοχής.

Το αποτέλεσμα της χαλάρωσης των μυών, όπου έγινε η έγχυση, γίνεται εμφανές μετά από λίγες ημέρες , διαρκεί 3–4 μήνες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και 6 μήνες. Ως εκ τούτου η έγχυση χρειάζεται να επαναλαμβάνεται ανά χρονικά διαστήματα (συνήθως τρείς συνεδρίες ετησίως αρκούν). Πρέπει να τονίσουμε ότι εάν η χρήση της αλλαντικής τοξίνης γίνει στα αρχικά στάδια της εμφάνισης των συμπτωμάτων το αποτέλεσμα είναι καλύτερο.

Πώς δρα

Μετά τη χορήγηση το φάρμακο μεταφέρεται στην νευρομυική σχισμή και αποκλείει την περιφερική απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης (βασικός διαμεσολαβητής για την επικοινωνία νεύρου-μυός). Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα την τοπική των μυών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορήγηση της αλλαντικής τοξίνης σε ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο έχει θετικό αντίκτυπο στη φυσικοθεραπεία και κατ’ επέκταση στη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής, καθώς αυξάνει τη λειτουργικότητά τους και μειώνει τον πόνο που προκαλεί η σπαστικότητα. Πρέπει, βεβαίως, να τονιστεί ότι η χρήση της τοξίνης σε ασθενείς με σπαστικότητα προσφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα όταν γίνεται σε συνδυασμό με θεραπεία αποκατάστασης. Όταν η σπαστικότητα έχει για χρόνια εγκατασταθεί και έχουν αναπτυχθεί συγκάμψεις (μόνιμες βλάβες στη λειτουργικότητα των μυών) τότε η τοξίνη μόνο ανακούφιση από τον πόνο μπορεί να προσφέρει καθώς η συμβολή της πια στη βελτίωση της λειτουργικότητας είναι μικρή.

Τα πλεονεκτήματα

– Απλός τρόπος χορήγησης, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.

– Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες, παροδικές και δεν επανεμφανίζονται, με την κατάλληλη ρύθμιση της δόσης.

– Με τη χρήση της αλλαντικής τοξίνης μπορούμε να μειώσουμε ή να διακόψουμε, τις από του στόματος χορηγούμενες φαρμακευτικές ουσίες για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας, μειώνοντας έτσι τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες τους, όπως γενικευμένη κόπωση και γαστρεντερικές διαταραχές.

– Αντίθετα με τα από του στόματος χορηγούμενα μυοχαλαρωτικά φάρμακα, η αλλαντική τοξίνη χορηγείται μόνο τοπικά με ενδομυϊκή έγχυση, χαλαρώνοντας μόνο τους εν συσπάση μύες χωρίς να επιβαρύνειτους υπόλοιπους και χωρίς να προκαλεί συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

– Η αλλαντική τοξίνη προκαλεί, αποδεδειγμένως, ελάττωση της σπαστικότητας βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και προσφέροντας σημαντική βοήθεια στο πρόγραμμα αποκατάστασης με φυσικοθεραπεία.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι, παρότι είναι μια πολύ ισχυρή τοξίνη, οι δόσεις που χρησιμοποιούνται είναι τόσο μικρές που δεν έχουν επιβλαβές αποτέλεσμα.

Η αλλαντική τοξίνη έχει χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με σημαντικά οφέλη, χωρίς ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες, δίνοντας λύση σε προβλήματα που μέχρι τώρα ήταν μη αντιμετωπίσιμα. Με τη χρήση της βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα ζωής ασθενών που υποφέρουν από δυστονίες ή από σπαστικότητα. Βεβαίως, πρέπει να χρησιμοποιείται από ειδικούς ιατρούς που γνωρίζουν την ανατομία της περιοχής όπου γίνεται η έγχυση, καθώς και τον τρόπο έγχυσης.

ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ποια είναι η δημοφιλέστερη αισθητική επέμβαση στους άνδρες

τα μυστικά του botox. όλα όσα πρέπει να ξέρετε

ρυτίδες γύρω από τα μάτια; όχι πια

ο άνθρωπος που ανακάλυψε το botox, κλαίει τη μοίρα του