Δείτε πως βλέπει κάποιος που έχει γλαύκωμα. ΦΩΤΟ

  • Iatropedia
Όλοι γνωρίζουμε ότι το γλαύκωμα είναι μια πάθηση των ματιών που αλλοιώνει την όραση και δημιουργεί πολλά προβλήματα στους ασθενείς. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι το γλαύκωμα και πολύ περισσότερο, πως βλέπει κάποιος που έχει γλαύκωμα; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε για το γλαύκωμα, σε ποια ηλικία εμφανίζεται, πως μπορεί να προληφθεί ή και να θεραπευτεί και πως είναι η όραση κάποιου ανθρώπου με γλαύκωμα.

Του Γεωργίου Παπαδέδε

χειρουργού οφθαλμιάτρου

Τι είναι το γλαύκωμα;

Το οπτικό μας νεύρο (εικ.1) είναι το «καλώδιο» που μεταφέρει το οπτικό ερέθισμα δηλαδή την εικόνα από το βυθό του ματιού στον εγκέφαλο. Χρησιμοποιώντας τον όρο γλαύκωμα, αναφερόμαστε στη βλάβη που υφίσταται το οπτικό μας νεύρο από την πίεση του οφθαλμού (εικ.2) και την ανεπαρκή αιμάτωσή του.

Αποτελεί σοβαρότατη οφθαλμική νόσο, που εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, οδηγεί σε τύφλωση. Η πίεση του οφθαλμού οφείλεται σε όχι καλή ισορροπία στην παραγωγή και στην αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού που βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού, στον «πρόσθιο θάλαμο» (εικ.3)

Πότε και πως παρουσιάζεται;

Δυστυχώς το γλαύκωμα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελεί τυχαίο εύρημα σε μία εξέταση αφού δεν προκαλεί στα αρχικά τουλάχιστον στάδια κάποια συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή στον Οφθαλμίατρο.Σε προχωρημένο στάδιο ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει περιορισμένο οπτικό πεδίο το οποίο ο ίδιος μπορεί και να αγνοεί.(εικ4,5) Το γλαύκωμα θεωρείται πολυπαραγοντική νόσος αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένο αίτιο που να το προκαλεί.

Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που στατιστικά ευνοούν την εμφάνιση Γλαυκώματος.Ασθενείς λοιπόν με κάποιο παράγοντα ρίσκου όπως:

– γνωστό οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος (ο σημαντικότερος)

– οι υψηλοί μύωπες ή υπερμέτρωπες,

– οι διαβητικοί,

– όσοι υποβάλονται σε οφθαλμική εγχείρηση ή,

– όσοι χρησιμοποιούν κορτιζόνη

– εμφανίζουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης γλαυκώματος και χρήζουν τακτικής εξέτασης από τον Οφθαλμίατρό τους.

Είδη Γλαυκώματος

Υπάρχουν αρκετά είδη γλαυκώματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

το χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας (το συνηθέστερο)

το οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας (αφορά συνήθως ασθενείς με υψηλή υπερμετρωπία)

το δευτεροπαθές γλαύκωμα (συνέπεια τραύματος,χειρουργείου,φλεγμονών κ.α)

το συγγενές γλαύκωμα κ.α

Εξέταση – Διάγνωση

Η μελέτη γλαυκώματος γίνεται με την μέτρηση της οφθαλμικής πίεσης, την εκτίμηση του οπτικού μας πεδίου και την μελέτη του οπτικού νεύρου – με βυθοσκόπηση αλλά και ειδικές εξέτασεις ανίχνευσης πρώιμων αλλοιώσεων όπου χρειάζεται. Η διάγνωση του γλαυκώματος προυποθέτει την παρουσία αλλοιώσεων στο οπτικό νεύρο, που συνήθως συνοδεύονται από αντίστοιχες αλλοιώσεις στο οπτικό μας πεδίο και αυξημένη πίεση οφθαλμού. Η απουσία όμως πρώιμων συμπτωμάτων οδηγεί συχνά σε γλαυκωματικούς ασθενείς με προχωρημένες και μη αντιστρέψιμες βλάβες.

Θεραπεία – Πρόληψη

Το γλαύκωμα αντιμετωπίζεται:

– φαρμακευτικά (με ιδιαίτερα αποτελεσματικά σήμερα σκευάσματα)

– με Laser και

– χειρουργικά

Είναι σημαντικό όμως να καταλάβει ο ασθενής ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το γλαύκωμα ΔΕΝ θεραπεύεται. Η έγκαιρη όμως διάγνωση και αντιμετώπισή του, μαζί με τη συστηματική του παρακολούθηση καθυστερούν την εξέλιξή του μειώνοντας την πιθανότητα για περαιτέρω βλάβη στο οπτικό πεδίο και άρα στην όραση μας.

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής;

Ο κάθε ασθενής οφείλει να εξετασθεί προληπτικά ως τα 40 του χρόνια για μέτρηση της πίεσης του οφθαλμού και εκτίμηση του οπτικού νεύρου.Στη συνέχεια πρέπει να εξετάζεται σε ετήσια βάση,προκειμένου να αποκλείσει κάποια αρχόμενη παθολογία Γλαυκώματος.Όσοι όμως έχουν κάποιον από τους προαναφερόμενους παράγοντες ρίσκου οφείλουν να επισκεφθούν τον Οφθαλμίατρό τους και να παρακολουθούνται συστηματικά,με ειδικές εξετάσεις.

Γεώργιος Παπαδέδες,MD

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

www.eyespecialist.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το “αλλήθωρο” ματάκι στα παιδάκια και πότε να ανησυχούν οι γονείς;

Τι είναι και πως θεραπεύεται η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Κριθαράκι στα μάτια; Γιατί βγαίνει; τι πρέπει να κάνουμε;

Τα πάντα για τα προβλήματα όρασης: Βλέπετε θολά; Βλέπετε αστράκια;

Δείτε πως λειτουργεί σχολείο για τυφλά παιδιά στις ΗΠΑ. ΒΙΝΤΕΟ

Δάκρυα: Τι να κάνουμε όταν τα μάτια μας δακρύζουν ασταμάτητα;