Δείτε πως τα βλαστοκύτταρα »χτυπούν» την οστεοαρθρίτιδα!

  • Iatropedia
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια νόσος, η οποία ''χτυπά'' έναν στους τέσσερις ασθενείς άνω των 65 ετών επιβαρρύνοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους. Πλέον μια νέα θεραπεία με βλαστοκύτταρα υπόσχεται να τους ανακουφίσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα της νόσου. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί όλα όσα θέλεετ να μάθετε.

Γράφει ο Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης Χειρουργός Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριούκαι αντιπρόεδρος για το 2014 της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Άνω Άκρου

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας που πλήττει τις αρθρώσεις του χεριού είναι το νέο όπλο στη φαρέτρα μας με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται με απλή διαδικασία από το υποδόριο λίπος της κοιλιάς και αφού καλλιεργηθούν εμφυτεύονται στην άρθρωση. Εκτός από την ευνοϊκή επίδραση στο σταμάτημα της φθοράς του χόνδρου, βαθμιαία μετατρέπονται τελικά σε χονδροκύτταρα και καλύπτουν τα κενά του χόνδρου που έχει προκαλέσει η νόσος, συντηρώντας έτσι για ικανό χρονικό διάστημα τον αρθρικό χόνδρο

Tα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από λιποκύτταρα της κοιλιάς του ασθενή, με ταχεία λήψη με τοπική αναισθησία μέσα από τομή ενός εκατοστού.

Στη συνέχεια γίνεται ειδική επεξεργασία και καλλιεργούνται στα εργαστήρια για περίπου ένα μήναμε σκοπό τον πολλαπλασιασμό τους. Ακολούθως με ένεση εγχέονται μέσα στην άρθρωση του πάσχοντος.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα καθώς μέσα στους επόμενους δυο μήνες ο ασθενής αρχίζει να απαλλάσσεται από τους πόνους και τις ενοχλήσεις που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα.

Η θεραπεία εφαρμόζεται και έχει άριστα αποτελέσματα για αναστολή εξέλιξης ( σταθεροποίηση) αρχόμενων, ήπιων και μεσαίου βαθμού αρθρίτιδων, στις περιπτώσεις όπου υπάρχει το βασικό υπόστρωμα του αρθρικού χόνδρου.

Μέχρι σήμερα οι ασθενείς απαλλάσσονταν από τη νόσο μόνο με αρθροπλαστική αντικατάσταση της άρθρωσης. Συντηρητικά εφαρμόζονταν φυσικοθεραπείες, χορήγηση αντιφλεγμονωδών, απώλεια βάρους και πρόσφατα προσετέθη και η βελτιωτική θεραπεία με αυξητικούς παράγοντες (αυτόλογους από τα αιμοπετάλια). Η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα φαίνεται να δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της νόσου χωρίς χειρουργείο.

Ο Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης Χειρουργός Ορθοπαιδικός- Μικροχειρουργός Χεριού και αντιπρόεδρος για το 2014 της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού -Άνω Άκρου

www.ignatiadismicrohand.eu,

www.microhand-ortho-spine.gr