Δείτε πως να νικήστε την εμμηνόπαυση φυσικά

  • Iatropedia
Η εμμηνόπαυση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ιδιαίτερα άβολα, λόγω των ποικίλων συμπτωμάτων που δημιουργεί . Υπάρχουν ορισμένοι φυσικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την ένταση των συμπτωμάτων και να αποκτήσετε και πάλι τον έλεγχο του σώματός σας. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως θα αντιμετωπίστε την εμμηνόπαυση με φυσικούς τρόπους.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα και είναι πιο έντονα κατά τον πρώτο χρόνο της εμμηνόπαυσης. Η δυσλειτουργία του σώματος να ελέγχει την θερμοκρασία είναι αυτή που κυρίως ευθύνεται για το κόκκινο πρόσωπο, την αφόρητη αίσθηση ζέστης και τον ιδρώτα.

Για να νιώσετε καλύτερα φοράτε ελαφρύτερο ρουχισμό, διατηρείτε το υπνοδωμάτιο δροσερό όσο κοιμάστε, ασκηθείτε τακτικά και μειώστε τα επίπεδα του άγχους. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα πικάντικα φαγητά, η καφεΐνη, το κάπνισμα και το αλκοόλ γιατί χειροτερεύουν τις εξάψεις.

Εκτός όμως από τα σωματικά συμπτώματα η εμμηνόπαυση ευθύνεται και για πλήθος ψυχολογικών, όπως κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα, εναλλαγές της διάθεσης, κούραση και έλλειψη ενέργειας. Οι ακόλουθες τακτικές μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσής σας:

Να κοιμάστε αρκετά. Ένας ξεκούραστος ύπνος θα είναι σωτήριος τόσο για τα σωματικά όσο και για τα ψυχολογικά συμπτώματα. Αποφύγετε την άσκηση δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο, προσπαθήστε να κοιμάστε περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και προτιμήστε ελαφρά ρούχα και ένα δροσερό υπνοδωμάτιο.

Οι γυναίκες που ασκούνται βιώνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης λιγότερο έντονα. Η άσκηση είναι σημαντική όχι μόνο για την ανακούφιση των βραχυπρόθεσμων συμπτωμάτων, αλλά γιατί προστατεύσει το σώμα από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την οστεοπόρωση. Το γρήγορο περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα είναι ένας φθηνός, εύκολος και πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε την άσκηση. Εξίσου καλή λύση είναι και οι ασκήσεις χαλάρωσης που προσφέρει η γιόγκα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα μυστικά της εμμηνόπαυσης. Μόνο για γυναίκες!