Δείτε πως να αποκτήσετε καλλίγραμμο σώμα!

  • Iatropedia
Γλουτοί, κοιλιά, μηροί, εσωτερικό γονάτων και μπράτσα είναι οι περιοχές όπου συσσωρεύετε συχνότερα το λίπος δημιουργώντας τα αντιαισθητικά παχάκια όπως είναι τα «ψωμάκια» – συνήθως στις γυναίκες – καθώς και το λεγόμενο σχήμα «αχλάδι». Στα σημεία αυτά επισημαίνει οΑπόστολος Γαϊτάνης πλαστικός χειρουργός, με την παρέμβαση της πλαστικής χειρουργικής μπορούμε να δούμε την εικόνα του σώματός μας να βελτιώνεται. Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της επέμβασης; Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει ο Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST,πλαστικός χειρουργός

Μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής είναι αυτή της λιπογλυπτικής.

Η Λιπογλυπτική είναι η χειρουργική τεχνική της αφαίρεσης λιποκυττάρων από το ανθρώπινο σώμα. Ανήκει στις τεχνικές της λιποαναρρόφησης, αλλά διαφέρει στο ότι οι κάνουλες που χρησιμοποιούνται έχουν μικρότερη διάμετρο και ειδικά στόμια, επιτρέποντας έμφαση στη λεπτομέρεια, αλλά και μικρό χρόνο ανάρρωσης.

Πως γίνεται:

Η λιπογλυπτική μπορεί να γίνει σε καθεμιά από αυτές τις περιοχές μεμονωμένα ή συνδυαστικά σε περισσότερα σημεία. Όταν πραγματοποιείται μία μόνο περιοχή μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη, ενώ όταν απραγματοποίητα σε περισσότερες περιοχές, συνήθως συνιστάμε στην ασθενή να γίνει η επέμβαση με γενική αναισθησία.

Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της ακόμη και την ίδια μέρα ή να μείνει για ένα βράδυ στο νοσοκομείο, για προληπτικούς λόγους. Ενώ μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της μετά από 3-4 μέρες.

Κατά την κλασική μέθοδο της λιποααναρρόφησης – λιπογλυπτικής ο γιατρός χρησιμοποιώντας πολύ λεπτές κάνουλες αφαιρεί το λίπος. Σε περίπτωση όπου η έκταση του προβλήματος είναι αρκετά μεγάλη και ο γιατρός θέλει να προσθέσει ένα στοιχείο σύσφιξης στην περιοχή, ιδιαίτερα στην εξωτερική πλευρά των μηρών ή και στην εσωτερική πλευρά των μηρών, μπορεί να γίνει χρήση της νέας μεθόδους της λιποαναρρόφησης με την βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων (Bodytite).

Η εφαρμογή αυτή δεν ενδείκνυται για την περιοχή των γονάτων γιατί εκεί η λιπαποθήκη είναι πάρα πολύ μικρή.

Μέχρι σήμερα η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων με το μηχάνημα Accent και με μια μη επεμβατική εφαρμογή, μας βοηθά να βελτιώσουμε το περίγραμμα των γραμμών του σώματος είτε συρρικνώνοντας τα λιποκύτταρα, είτε βελτιώνοντας την κυτταρίτιδα.

Τώρα υπάρχει μια νέα τεχνική κατά την οποία ο γιατρός αφού πρώτα κάνει μια μικρή οπή στο δέρμα, όπως γίνεται στην κλασική λιποαναρρόφηση, και πριν προχωρήσει στην λιποαναρρόφηση χρησιμοποιεί μια ειδική, λεπτή κάνουλα του μηχανήματος RF.

Αρχικά τοποθετεί την λεπτή αυτή κάνουλα κάτω από το δέρμα και με τη βοήθεια των ραδιοσυχνοτήτων – που παράγουν θερμότητα – λιώνει το λίπος κάτω από το δέρμα και συνεχίζει με την λιποαναρρόφηση, ενώ τέλος αφαιρεί το λιωμένο λίπος.

Το πλεονέκτημα της καινούργιας αυτής μεθόδου είναι ότι δεν απαιτείται ιδιαίτερος χρόνος ανάρρωσης του ασθενούς. Μπορεί να εφαρμοστεί σε επιλεγμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι δύσκολη η αφαίρεση του λίπους, χρειαζόμαστε να προκαλέσουμε με την θερμότητα αυτή κάποιου βαθμού σύσφιξη στο δέρμα, ο γιατρός να είναι πιο επιθετικός για την αφαίρεση λίπους και την επίτευξη σύσφιξης.

Μετεγχειρητική κατάσταση: Συνήθως εμφανίζεται ένα ελαφρύ πρήξιμο και μελανιές τοπικά στη περιοχή. Την πρώτη ημέρα συνιστάται ξεκούραση και ελαφρύ περπάτημα στο σπίτι. Η ασθενής φοράει έναν ελαστικό κορσέ και στη συνέχεια τα μικρά ράμματα στις οπές αφαιρούνται μετά από 3-4 μέρες, οπότε και μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της.

Πιθανές επιπλοκές: Οι πιο συχνές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν μετά από μια λιποαναρρόφηση είναι μοκροανωμαλίες της επιφάνειας του δέρματος, μικρές ασυμμετρίες και παράταση της περιόδου που υπάρχουν μώλωπες και πρήξιμο.

Αποτέλεσμα: Βελτιώνεται η όψη και η ποιότητα της περιοχής χάνοντας πόντους, αφαιρείται το περιττό λίπος μόνιμα, έτσι ώστε να μπορεί μια γυναίκα ν’ αποκτήσει το σώμα με τις αναλογίες και το περίγραμμα που επιθυμεί.

Διάρκεια: Η διάρκεια της επέμβασης είναι 1-1.30 ώρα. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο εφόσον η ασθενής προσέχει το βάρος της, τρώει υγιεινά και ασκείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως αλλάζει το σώμα όταν κόψουμε το κάπνισμα;

Πως προειδοποιεί το σώμα για τις σοβαρές ασθένειες;