Δείτε πως να απαλλαγείτε από το μπούκωμα στη μύτη!

  • Iatropedia
Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μικροί και μεγάλοι κυρίως το χειμώνα είναι η βουλωμένη μύτη. Η κατάσταση αυτή είναι άκρως ενοχλητική για την καθημερινότητα των ασθενών αφού δεν μπορούν να κοιμηθούν αλλά ούτε και να εκτελέσουν τις καθημερινές εργασίες τους.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ρινολογικής Εταιρείας ο κυριότερος ένοχος γαι το πρόβλημα αυτό είναι η ιγμορίτιδα η οποία πλήττει μικρούς και μεγάλους, πολλές φορές για μερικές ημέρες αλλά συχνά με τακτικές υποτροπές που βασανίζουν τον πάσχοντα για μήνες ή και χρόνια.

Συχνότητα και αίτια

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα ωστόσο υπολογίζεται ότι στην Αμερική το 14,7% του πληθυσμού υποφέρει από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις της ρινός και των παραρρινίων κόλπων (2001) ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 8-12%.

Την ίδια στιγμή επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία απέδειξε ότι η οικονομική επιβάρυνση από τη ρινοκολπίτιδα ανέρχεται σε 700 εκ- 1,4 δις € ανά έτος για την χώρα , ενώ επισημαίνεται ότι το 20% περίπου των πασχόντων υποφέρει από τα συμπτώματα ακόμα και 4 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Τα κυριότερα αίτια εκδήλωσης της πάθησης είναι τα εξής:

•Κρυολογήματα . Το «πρήξιμο» του βλεννογόνου από τη φλεγμονή που προκαλούν οι ιοί και η υπερπαραγωγή βλέννης συχνότατα αποφράσσουν τους πόρους

• Αλλεργίες: Η εισπνοή αλλεργιογόνων ουσιών προκαλεί φλεγμονή στο βλεννογόνο της μύτης με τις γνωστές συνέπειες

• Κάπνισμα: Είναι σημαντικός παράγοντας γιατί ο καπνός καταστέλλει τη λειτουργία των κροσσσών, παρεμποδίζοντας την απομάκρυνση της βλέννης

• Ρινικοί πολύποδες: Είναι σαρκώδεις σχηματισμοί που μπορούν να αποφράξουν τους πόρους

• Ανατομικές ανωμαλίες: με σημαντικότερες αυτές στο ρινικό διάφραγμα το οποίο μπορεί να είναι στραβό εκ γενετής ή κατόπιν τραυματισμού και να αποφράσσει τους πόρους. Παράλληλα, ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με στενούς πόρου στην μύτη.

Αντιμετώπιση

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ανάσα μπορούν πάρουν οι πάσχοντες κάνοντας εισπνοές με αιθέρια έλαια.

Παράλληλα , το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου βοηθά στη ρινική συμφόρηση που προκαλείται από κρυολογήματα και λοιμώξεις. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είμαι έγκυος! Πόσα κιλά πρέπει να πάρω;

Τι θέλουν οι άνδρες για να αποδώσουν καλύτερα στο σεξ;

Διπολική διαταραχή: Πότε ''πάνω'' και πότε ''κάτω''

Βotox ή υαλουρονικό οξύ; Τι να διαλέξω;