Δείτε πως η ρομποτική θεραπεύει την ενδομητρίωση!

  • Iatropedia
Σε μάστιγα εξελίσσεται η ενδομητρίωση , που πλήττει κυρίως νέες γυναίκες (20 με 35χρόνων), καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζεται ότι σήμερα πάσχουν πάνω από 176 εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο ! Πλέον χάρη στη ρομποτική επιστήμη οι γυναίκες με το πρόβλημα αυτό έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.

του Στέφανου Χανδακά

Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London

Είναι αποδεδειγμένο όμως ότι η αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης με ρομποτική χειρουργική βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά γονιμότητας.

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ενδομητρίωσης ,η ρομποτική χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας της πυέλου για να επιτρέψει στις ωοθήκες και τις σάλπιγγες να λειτουργήσουν καλύτερα.

Η ρομποτική χειρουργική στις περιπτώσεις αφαίρεσης μεγάλων ενδομητριωμάτων μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά γονιμότητας, ωστόσο υπάρχει ένα όριο ως προς το πόσο μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης. Η θεραπεία πρέπει να εξατομικεύεται και να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες μεθόδους για να βοηθήσει μια γυναίκα να μείνει έγκυος.

Πλεονεκτήματα

Η ρομποτική χειρουργική παρέχει την δυνατότητα στον χειρουργό να πραγματοποιεί επεμβάσεις σε δύσκολα ανατομικά σημεία του γυναικείου κόλπου και να προσδιορίζει πώς και πότε μπορούν να μείνουν οι γυναίκες έγκυες ή αν θα χρειαστεί να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

H θεραπεία της ενδομητρίωσης μπορεί να περιλαμβάνει και συμπληρωματική θεραπεία μετά τη ρομποτική χειρουργική με διακοπή της περιόδου για χρονικό διάστημα, από 3 μέχρι 6 μήνες ανάλογα με το στάδιο της ενδομητρίωσης. Μετά την επέμβαση η γυναίκα:

Επιστρέφει σπίτι την ίδια ημέρα ( το 92% των γυναικών)

Την επομένη ημέρα στις καθημερινές δραστηριότητες

Αισθάνεται ότι δεν έχει χειρουργηθεί

Δεν μένουν χειρουργικές ουλές στην κοιλιά της

Ο πόνος είναι ακόμη πιο ήπιος

Σημαντικά στοιχεία

Δεν είναι μεταδοτικό νόσημα, ούτε καρκίνος, είναι μια όμως χρόνια πάθηση που μπορεί να στερήσει τη χαρά της γονιμότητας αλλά και την καλή ποιότητα ζωής μιας γυναίκας.

Κατά ενδομητρίωση τα κύτταρα από το ενδομήτριο (το εσωτερικό της μήτρας) αναπτύσσονται σε άλλα σημεία συνήθως έξω από τη μήτρα. Τα σημεία όπου εμφανίζεται συχνότερα ενδομητρίωση είναι:

το περιτόναιο

οι ωοθήκες,

οι σάλπιγγες

η ουροδόχος κύστη

Σε σπάνιες περιπτώσεις αναπτύσσεται στο έντερο ή ακόμα και σε άλλα όργανα (πνεύμονες, νεφρά).

Τα κύρια συμπτώματα της ενδομητρίωσης είναι:

πόνος στην περιοχή της κοιλιάς ή της λεκάνης, τόσο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή μετά(δυσπαρευνία), όσο και κατά τη διάρκεια της περιόδου (δυσμηνόρροια)

έντονη αιμορραγία και επώδυνη ούρηση κατά την περίοδο

υπογονιμότητα

Ωστόσο κάποιες από τις γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα. Για το λόγο αυτό οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να εξετάζουν αν:

η μητέρα ή αδελφή είχε ενδομητρίωση

ξεκίνησε η έμμηνος ρύση σε νεαρή ηλικία

η έμμηνος ρύση διαρκεί πάνω από επτά ημέρες και εάν έρχεται πιο συχνά από 27 ημέρες

δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα

έχει διαγνωστεί με συγγενείς ανωμαλίες των έσω γεννητικών οργάνων (δίκερη μήτρα, δίδελφη μήτρα, ατρησία υμένα κ.ά.)

www.drchandakas.gr

Στέφανος Χανδακάς

Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London