Δείτε πως δεν θα κολλήσετε αφροδίσιο!

  • Iatropedia
Αν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), μην πανικοβληθείτε. Πρέπει απλά να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και αν χρειαστεί θα δοθεί θεραπεία για να αντιμετωπιστεί. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα ανησυχητικά συμπτώματα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μπορεί να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Απαραίτητο μέσο προφύλαξης είναι η χρήση προφυλακτικού που προστατεύει από την μετάδοση πολλών νοσημάτων.

Πολλοί άνθρωποι με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα δεν παρατηρούν κανένα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων γυναικών με χλαμύδια. Η χλαμυδιακή λοίμωξη αν παραμείνει και δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική ικανότητα, καθώς σχετίζεται με στειρότητα. Επιπλέον, περίπου το 50% των γυναικών και το 10% των ανδρών με γονόρροια δεν έχουν κανένα συμπτώματα.

Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα καλό θα ήταν να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να διαπιστώσετε την ακριβή αιτιολογία.

Σε γυναίκες και άνδρες:

πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης

φαγούρα, κάψιμο ή μούδιασμα γύρω από τα γεννητικά όργανα

φουσκάλες, πληγές, κηλίδες ή εξογκώματα γύρω από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό

μαύρα ή μικροσκοπικά λευκά στίγματα στο εσώρουχο

Στις γυναίκες:

κίτρινο ή πράσινο κολπικό έκκριμα

δύσοσμες εκκρίσεις

αιμορραγία μετά την σεξουαλική επαφή ή μεταξύ των εμμήνων

πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

πόνος χαμηλά στην κοιλιά

Στους άνδρες:

εκκρίσεις από το πέος

ερεθισμός της ουρήθρας

Αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αλλά αξίζει τον κόπο να δείτε έναν γιατρό και να εξεταστείτε ώστε να μάθετε τι είναι αυτό που προκαλεί τα συμπτώματα αυτά και να το αντιμετωπίσετε.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο υγιής είναι η ερωτική σας ζωή;

Επτά δωρεάν τρόποι για καλό σεξ!