Δείτε όλα τα »σημάδια» του Συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα!

  • Iatropedia
Καμιά φορά, δεν έχει σημασία πόσο χρονών είστε ή τι δουλειά κάνετε, γιατί με ότι και αν σχολήστε χρησιμοποιείτε πάντα τα χέρια σας. Και όταν έχετε πόνους στα χέρια, σχεδόν όλες σας οι δραστηριότητες μένουν πίσω. Μία σημαντική αιτία είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια κατάσταση που προκαλείται από αυξημένη πίεση στο νεύρο πάνω από τον καρπό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

μούδιασμα

μυρμήγκιασμα

και πόνο στο χέρι ή και τα δάχτυλα.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα συμβαίνει, όταν η πίεση συσσωρεύεται στο νεύρο. Όταν η πίεση από το οίδημα γίνεται αρκετά μεγάλη, και διαταράσσει τον τρόπο που δουλεύει το νεύρο, o πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στο χέρι και τα δάχτυλα.

Συνήθως η αιτία είναι άγνωστη. Η πίεση στο νεύρο μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους. Από κάποια τενοντίτιδα, από εξαρθρώσεις, κατάγματα, ή ακόμη και αρθρίτιδα. Η κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα, που συχνά όμως υποχωρούν μετά τον τοκετό. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης μπορεί επίσης να σχετίζεται με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Μπορείτε συχνά να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η αλλαγή τοποθέτησης του χεριού σας, ή η ακινητοποίηση του καρπού σε νάρθηκα μπορεί να μειώσει την πίεση στο νεύρο.

Όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή δεν βελτιώνονται, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr