Δείτε από ποια επιπλοκή της κύησης πάσχει η Κέιτ Μίντλετον!

  • Iatropedia
Η Κέιτ Μίντλετον ταλαιπωρείται από μία επιπλοκή της κύησης, η οποία ονομάζεται υπερέμεση της κύησης και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά επεισόδια εμέτων και ναυτίας. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι και πως αντιμετωπίζεται αυτή η επιπλοκή.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Η αδιαθεσία με ναυτία και εμετούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνό φαινόμενο, καθώς περίπου 7 στις 10 εγκύους θα την εμφανίσουν.

Για τις περισσότερες γυναίκες, η κατάσταση αυτή θα βελτιωθεί ή θα υποχωρήσει πλήρως από την 14η εβδομάδα της κύησης, αν και σεμερικές μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο.

Ορισμένες έγκυες εμφανίζουν πολλαπλά επεισόδια εμέτων και ναυτίας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκρατήσουν στο στομάχι ούτε νερό ούτε φαγητό και αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως υπερέμεση της κύησης και αποτελεί μία επικίνδυνη επιπλοκή της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να προκληθεί αφυδάτωση και οξέωση. Η ακριβής αιτία που συμβαίνει δεν έχει εξακριβωθεί, αλλά θεωρείται πως οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών παίζουν κάποιο ρόλο. Περίπου μία στις 100 έγκυες θα εμφανίσει αυτή την επιπλοκή. Πιο πιθανό είναι να εμφανιστεί σε νεαρές ηλικίες και σε γυναίκες με ιστορικό ημικρανιών, με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα και σε όσες είχαν εμφανίσει υπερέμεση κύησης σε προηγούμενη εγκυμοσύνη. Επίσης η παχυσαρκία και η πολύδυμος κύηση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της διαταραχής.

Η αντιμετώπιση της υπερέμεσης της κύησης εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Έτσι ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει διατροφικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα μικρά και συχνά γεύματα και κατά προτίμηση ξηρές τροφές. Φαίνεται ότι στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων βοηθάει αρκετά η λήψη τζίντζερ και διάφορων βιταμινών. Επίσης, θα πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά για να παραμείνετε ενυδατωμένες. Αν τα μέτρα αυτά δεν βελτιώσουν την κατάσταση μπορεί να χορηγηθούν φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως για παράδειγμα αντιεμετικά.

Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο για την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr