Δείτε 6 τοξίνες μέσα στο σπίτι που σας παχαίνουν χωρίς να το καταλαβαίνετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τοξίνες
Εάν ακολουθείτε σωστή διατροφή και ασκείστε τακτικά, αλλά εξακολουθεί να παίρνετε κιλά ή να μην χάνετε όσα υπολογίζετε, μπορεί να φταίει μια ομάδα χημικών ουσιών που ονομάζονται παχυγενή (obesogens από την obese=παχύσαρκος), τα οποία υπάρχουν σε κάθε σπίτι και ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή μαζί τους.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι παχυγενείς τοξίνες αλλάζουν τις μεταβολικές διαδικασίες και προδιαθέτουν μερικούς ανθρώπους σε αύξηση του σωματικού βάρους. Μπορούν να προωθήσουν την αύξηση του σωματικού βάρους, μέσω του επαναπρογραμματισμού των κυττάρων που γίνονται λιπώδη κύτταρα, μειώνοντας τις θερμίδες που καίγονται και διαταράσσοντας το κέντρο ελέγχου της όρεξης στον εγκέφαλο.

Σε αυτές τις τοξίνες, η δόση δεν είναι πάντα ανάλογη του προβλήματος που προκαλούν. Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες τοξίνες έχουν μεγαλύτερη επίδραση σε χαμηλές δόσεις. Και ίχνη τέτοιων παχυγενών τοξινών μπορούν να βρεθούν σε πολλά αντικείμενα μέσα στο σπίτι, από πλαστικά, μαγειρικά σκεύη και έπιπλα, μέχρι ηλεκτρονικά είδη, υφάσματα, παιχνίδια και συσκευασίες τροφίμων.

Δυστυχώς, είναι αδύνατο να αποβάλλετε πλήρως αυτές τις τοξίνες από τη ζωή σας. Μπορείτε, όμως, να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτές. Δείτε ποιες είναι οι 6 βασικές παχυγενείς τοξίνες στο σπίτι σας.

Δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ)

Χρησιμοποιείται σε πολυανθρακικά πλαστικά (με την ένδειξη “7”), ιατρικές συσκευές, στα εσωτερικά τοιχώματα ορισμένων κονσερβών, καθώς και στις αποδείξεις από τις ταμειακές μηχανές. Η BPA έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη και τα επανπρογραμματίζει για να ενσωματώνουν περισσότερο λίπος. Για να τη αποφύγετε, επιλέξτε για το σπίτι σας δοχεία από ανοξείδωτο χάλυβα ή γυαλί και μειώστε την κατανάλωση προϊόντων σε κονσέρβα.

Φθαλικές ενώσεις

Οι φθαλικοί εστέρες είναι συνθετικά χημικά που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν το PVC πλαστικό (πολυβινυλοχλωρίδιο) και βρίσκονται στα πάντα, από παιχνίδια, και κουρτίνες στο ντους, μέχρι αρώματα και αποσμητικά χώρου. Έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την τεστοστερόνη και τα επίπεδα του μεταβολισμού, προκαλώντας αύξηση του σωματικού βάρους και απώλεια μυϊκού ιστού. Αποφύγετε τα πλαστικά με την ένδειξη “3” στον κωδικό ταυτοποίησης και αντικαταστήστε τα συνθετικά αρώματα με 100% φυσικά αιθέρια έλαια.

Τριβουτυλοκασσίτερος (TBT) και τριφαινυλκασσίτερος (TPT)

Αυτές οι παχυγενείς τοξίνες χρησιμοποιούνται για την προστασία του ξύλου και ενεργούν ως αντιμυκητιακές ουσίες σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και βιομηχανικά συστήματα νερού. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι TBT και TPT συσσωρεύονται στα θαλασσινά και τα οστρακοειδή.

Υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA)

Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται σε αντικολλητικά και προϊόντα με αντίσταση στους λεκέδες (τεφλόν, αδιάβροχα ρούχα, απωθητικό λεκέδων για τα χαλιά και τα στρώματα, πλαστικά για τον φούρνο μικροκυμάτων). Μελέτες αποκαλύπτουν ότι η πρώιμη έκθεση σε PFOA οδηγεί σε παχυσαρκία αργότερα στη ζωή του ατόμου. Επίσης, επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα, ο οποίος ρυθμίζει την έκκριση ορμονών που ελέγχουν το βάρος. Χρησιμοποιήστε προϊόντα από χυτοσίδηρο ή ανοξείδωτο χάλυβα για το μαγείρεμα και γυάλινα ή πήλινα σκεύη για το ψήσιμο.

Πολυβρωμιούχοι διφαινυλαιθέρες (PBDE)

Χρησιμοποιούνται ως επιβραδυντικά φλόγας σε ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, οικοδομικά υλικά, και άλλες συσκευές. Σύμφωνα με έρευνα του 2011 από το UC Berkeley, οι PBDE βρίσκονται στο αίμα μέχρι του 97% των Αμερικανών και είναι γνωστό ότι παρεμβαίνουν στην λειτουργία του θυρεοειδούς.

Ατραζίνη

Είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται στα φυτοφάρμακα και επιβραδύνει τον μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών, ενώ μπορεί να βρεθεί ακόμα και στο νερό της βρύσης. Τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος στα παιδιά και με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη σε πειράματα με ποντίκια.

http://www.mindbodygreen.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοβαρός κίνδυνος για τα μικρά παιδιά οι ταμπλέτες για το πλυντήριο

Προσοχή: Πετάξτε αμέσως τα τηγάνια σας που αναγράφουν αυτή την ένδειξη