Δυσκολία στην κατάποση: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε!

  • Iatropedia
Η δυσκολία στην κατάποση ή αλλιώς δυσκαταποσία είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα που πρέπει πάντοτε να διερευνάται από γιατρό. Ο οισοφάγος είναι το πρώτο όργανο που πρέπει να εξεταστεί και να αποκλειστούν σοβαρές παθήσεις. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι μπορεί να κρύβει η δυσκολία στην κατάποση.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η δυσκολία στην κατάποση συνήθως οφείλεται σε πρόβλημα του οισοφάγου. Η σοβαρότητα της δυσκαταποσίας μπορεί να ποικίλει. Όταν είναι σε ήπια μορφή, οι τροφές χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο για να περάσουν από τον οισοφάγο. Όταν η δυσκαταποσία είναι σοβαρή, σημαίνει ότι τόσο οι στερεές τροφές όσο και τα υγρά δεν περνούν καθόλου από τον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εμετό ή παλινδρόμηση των τροφών.

Η δυσφαγία είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει πάντα να εξηγηθεί και η διάγνωση να γίνεται σωστά. Για παράδειγμα, το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου του οισοφάγου είναι συχνά μια ήπια, ανώδυνη δυσκολία στην κατάποση που σταδιακά επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστεί ένα σοβαρό πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν για την θεραπεία του.

Τι προκαλεί την δυσκαταποσία;

-Η οισοφαγίτιδα, δηλ. μια φλεγμονή στον οισοφάγο, η οποία συχνά θα προκαλεί παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου.

– Ο καρκίνος του οισοφάγου

– Διάφορα φάρμακα μπορεί να ερεθίσουν τον οισοφάγο και να προκαλέσουν στένωση.

– Η αχαλασία είναι μια πάθηση που επηρεάζει τους μύες και τα νεύρα που ελέγχουν τους μύες του οισοφάγου.

– Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, των πνευμόνων ή της σπονδυλικής στήλης, ή ένα μεγάλο αορτικό ανεύρυσμα που θα μπορούσε να πιέζει τον οισοφάγο.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πονάει ο λαιμός σας; κρυώσατε ενώ βρίσκεστε σε διακοπές;