Εξωσωματική: Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της διαδικασίας και στην αναπαραγωγή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
εξωσωματική
Όπως ανέφεραν από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, η ποιότητα του σπέρματος και η επιτυχία στις προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης συνδέονται άμεσα με τη διατροφή.

Εξωσωματική – Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται από δύο μελέτες, την Rochester YoungMen’s study, και μία ακόμα μελέτη για τον ρόλο των υδατανθράκων. Στην μεν πρώτη αποδείχτηκε ότι όσο αυξάνεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, τόσο μειώνεται η ποιότητα του σπέρματος. Ενώ στην δεύτερη αποδείχτηκε ότι όσο υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έχουν τα τρόφιμα που καταναλώνει ο άνδρας, τόσο μειώνεται η ποιότητα του σπέρματός του.

Και στις δύο μελέτες έλαβαν μέρος άτομα τα οποία προσπαθούσαν να πετύχουν τεκνοποίηση με εξωσωματική γονιμοποίηση. Εκ πρώτης παρατηρήθηκε ότι όσο περισσότερες πρωτείνες και λιγότεροι υδατάνθρακες καταναλώνονταν, τόσο πιο ποιοτικές βλαστοκύστες αναπτύσσονταν στο εργαστήριο και πιο πετυχημένες εγκυμοσύνες επιτυγχάνονταν μετά την εμβρυομεταφορά. Σε άλλη μελέτη στους ίδιους «ασθενείς» αλλά ειδικά σε αυτούς που δεν πέτυχαν σε προηγούμενη προσπάθεια να έχουν υγιείς, καλά αναπτυγμένες βλαστοκύστες, τους ζήτησαν επί 32 μήνες πριν κάνουν νέα προσπάθεια, να κάνουν συγκεκριμένη διατροφή να καταναλώνουν περισσότερες πρωτείνες και λιγότερους υδατάνθρακες. Αυτό που συνέβη μετά από τους δύο μήνες, ήταν να πετύχουν αυτοί οι άνθρωποι στη νέα προσπάθεια εξωσωματικής από 19-45% καλύτερες βλαστοκύστες και μέχρι και 83% εγκυμοσύνη μετά την εμβρυομεταφορά.

«Αυτές οι μελέτες δείχνουν πόσο λίγα γνωρίζουμε για τον ρόλο των μικροσυστατικών στην διατροφή μας στην αναπαραγωγή γενικά. Δείχνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο, ανεξερεύνητο πεδίο με πολλά αναπάντητα ερωτήματα όπως είναι –για παράδειγμα- εάν ευθύνεται για την μειωμένη γονιμότητα ο υδατάνθρακας αυτός καθαυτός ή η φλεγμονώδης δράση της γλουτένης», λέει ο Richard Reindollar MD, αντιπρόεδρος της American Society for ReproductiveMedicine.

Τι λέει κορυφαίος Έλληνας γυναικολόγος

Όπως επισημαίνει ο  γυναικολόγος, δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, ιατρός Αναπαραγωγής, μέλος της ιδρυτικής ομάδας και διαχείρισης του IoLIFE-Iaso, «παρόμοιες  μελέτες σε γυναίκες που υπεβλήθησαν σε εξωσωματική δείχνουν σημαντική διαφορά στις πιθανότητες επιτυχίας ανάλογα με τη διατροφή τους. Τόσο τα ωάρια αλλά και τα έμβρυα δεν λειτουργούν σωστά σε περιβάλλον με υψηλά επίπεδα σακχάρου . Αντίθετα, σε περιβάλλον με υψηλές πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες , ακολουθώντας την αντίστοιχη δίαιτα ,τα ποσοστά δημιουργίας βλαστοκύστεων διπλασιάζονται ενώ τα ποσοστά των κυήσεων ειναι 3-4 φορές υψηλότερα .Στην προσπάθεια βελτίωσης της διατροφής καταναλώνοντας περισσότερα λαχανικά και φρούτα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφεύγονται τρόφιμα με υψηλή  περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα. Αυτά αυξάνουν τα ποσοστά των αποβολών και μειώνουν τα ποσοστά των κυήσεων .Η εξωσωματική εχει επιτύχει σημαντική πρόοδο στην αποτελεσματικότητα της παρόλα αυτά, η διατροφή μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να «παίζει» σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μωρό από τρεις γονείς: 15 αλήθειες για την επαναστατική τεχνική στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Παιδιά από τρεις γονείς: Νέα μέθοδος για εξωσωματική γονιμοποίηση

Καρκίνος του μαστού: Δεν σχετίζεται με εξωσωματική γονιμοποίηση και πολλαπλή ωοθηλακιορηξία

IVF: Κατάψυξη ωαρίων, προεμφυτευτικός έλεγχος με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια