Διάρροια: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διάρροια
Η διάρροια είναι μια αύξηση στη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου ή μία πιο χαλαρή σύσταση ή υδαρή των κοπράνων. Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου και στην σύσταση των κοπράνων μπορεί να είναι ανεξάρτητα συμπτώματα, τις περισσότερες φορές συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Υπάρχουν διάφορες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια. Δείτε ποιες είναι:

  • Ιοί: Οι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα διάρροιας περιλαμβάνουν τον ιό Norwalk, τον κυτταρομεγαλοϊό και την ιογενή ηπατίτιδα. Ο ροταϊός είναι μια κοινή αιτία της οξείας παιδικής διάρροιας.
  • Βακτήρια και παράσιτα: Μολυσμένα τρόφιμα ή νερό μπορεί να περιέχουν βακτήρια και παράσιτα τα οποία εισέρχονται στο σώμα σας με την κατανάλωσή τους. Παράσιτα όπως το Giardia lamblia και το Cryptosporidium μπορεί να προκαλέσουν διάρροια. Μερικές κοινές βακτηριακές αιτίες της διάρροιας περιλαμβάνουν το καμπυλοβακτηρίδιο, την σαλμονέλα και τα βακτηρίδια Shigella και Escherichia coli (E. coli). Όσοι ταξιδεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα διάρροιας.
  • Φάρμακα: Πολλά φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα διάρροιας. Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τόσο τα καλά, όσο και τα κακά βακτήρια, γεγονός που διαταράσσει τη φυσική ισορροπία βακτηρίων στο έντερο. Άλλα φάρμακα που προκαλούν διάρροια είναι τα αντικαρκινικά και τα αντιόξινα με μαγνήσιο.
  • Δυσανεξία στην λακτόζη: Η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι άνθρωποι που έχουν δυσκολία στην πέψη της λακτόζης έχουν συχνά διάρροια αφότου καταναλώσουν γαλακτοκομικά προϊόντα. Το σώμα παράγει ένα ένζυμο που βοηθά στην πέψη της λακτόζης, αλλά για πολλούς ανθρώπους, τα επίπεδα αυτού του ενζύμου πέφτουν γρήγορα μετά την παιδική ηλικία. Αυτό προκαλεί αυξημένο κίνδυνο δυσανεξίας στην λακτόζη, καθώς μεγαλώνετε.
  • Φρουκτόζη: Η φρουκτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και στο μέλι και προστίθεται ως γλυκαντικό σε ορισμένα ροφήματα, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα διάρροιας σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα πέψης στην φρουκτόζη.
  • Τεχνητά γλυκαντικά: Η σορβιτόλη και η μαννιτόλη (mannitol), τεχνητά γλυκαντικά που υπάρχουν σε τσίχλες και άλλα προϊόντα με την ένδειξη “χωρίς ζάχαρη”, μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ακόμα και σε υγιή άτομα.
  • Άλλες πεπτικές διαταραχές: Η χρόνια διάρροια μπορεί να έχει μια σειρά από άλλες αιτίες, όπως η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα, η μικροσκοπική κολίτιδα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

http://www.medicinenet.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάρροια στο παιδί: Πού οφείλεται στο 80% των περιπτώσεων

Διάρροια: Τι επιτρέπεται να φάτε και τι όχι

Η βιταμίνη D δίνει ελπίδες στους πάσχοντες από την νόσο του Crohn

Πότε ο πόνος στην κοιλιά είναι κολίτιδα – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σπαστική κολίτιδα: Πώς εκδηλώνεται και τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

Δυσκοιλιότητα: Η σωστή αντιμετώπιση με τρεις τροφές

Πέντε απρόσμενοι λόγοι που έχετε δυσκοιλιότητα