Διάγνωση της Νόσου Πάρκινσον μέσω κινητού τηλεφώνου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αλλαγές στη συχνότητα της φωνής και στον τρόπο με τον οποίο μιλά κάποιος θα είναι δυνατόν να ανιχνεύονται μέσω της χρήσης κινητού τηλεφώνου, προκειμένου να εντοπίζονται στοιχεία που θα λειτουργούν ως προγνωστικοί δείκτες για τη νόσο του Parkinson.

Το κινητό, μέσω ειδικού λογισμικού, θα μπορεί να αναλύει τη φωνή του χρήστη και να αναγνωρίζει μεταβλητότητες στον τρόπο που διεγείρονται οι φωνητικές χορδές, καθώς μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης το 2006 και το 2007 εντόπισαν αλλαγές στη συχνότητα της φωνής όσων πάσχουν από Νόσο του Πάρκινσον (Parkinson).

Προκειμένου, όμως, να υπάρξει μία επαρκής βάση δεδομένων για τη δυνατότητα συγκρίσεων των ηχητικών δεδομένων και εξαγωγής συμπερασμάτων, ήδη έχει κινητοποιηθεί εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, που ζητά από τους συνδρομητές της, ηλικίας άνω των 40 ετών, να δωρίσουν τη φωνή τους, για καλό σκοπό.

«Η νόσος του Πάρκινσον είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει επτά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η μόνη προσέγγιση που μπορεί να υπάρξει είναι η διάγνωσή της σε όσο το δυνατόν πιο αρχικό στάδιο ώστε να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα κρατήσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης.