Δέρμα: Τα κυριότερα λάθη που κάνουμε στη φροντίδα του

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όταν το θέμα είναι το δέρμα και η φροντίδα του, οι παρανοήσεις και οι λανθασμένες αντιλήψεις περισσεύουν. Από τη στιγμή που μια νεαρή κοπέλα αρχίζει την περιποίησή του, φίλες, γνωστοί, συγγενείς και διάφοροι υποτίθεται ειδικοί έχουν και κάτι να της προτείνουν - κάτι που συνήθως το έμαθαν από τη δική τους μητέρα, αδελφή, φίλη ή και γιαγιά ακόμα.

Ωστόσο, οι αντιλήψεις που περνάνε από γενιά σε γενιά ακούγονται μεν σοφές, αλλά δεν είναι απαραίτητα σωστές. Ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), εξηγεί ποια είναι μερικά από τα σημαντικότερα, διαχρονικά λάθη που κάνουμε στη φροντίδα του δέρματός μας.

1. Χρησιμοποιούμε προϊόντα που δεν ταιριάζουν στον τύπο του.

«Είναι λάθος να χρησιμοποιούνται βαριές υδατικές κρέμες από άτομα με λιπαρό δέρμα ή προϊόντα με δυνατά αρώματα ή συστατικά φρούτων από άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή ιστορικό ροδόχρου ακμής ή αλλεργικής δερματίτιδας», λέει ο κ. Μιχελάκης. «Κάθε τύπος δέρματος χρειάζεται τα δικά του προϊόντα, ειδάλλως μπορεί να υπάρξουν συνέπειες, όπως π.χ. η απόφραξη των πόρων με συνέπεια την εμφάνιση σπυριών όταν χρησιμοποιούνται βαριές υδατικές κρέμες σε λιπαρό δέρμα ή μια αλλεργική αντίδραση σε ένα ευαίσθητο δέρμα».

Ποια είναι η λύση;

Να διαβάζετε τις ετικέτες των καλλυντικών πριν τα αγοράσετε. Όσοι έχουν λιπαρό δέρμα πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα που αναγράφουν «μη φαγεσωρογόνο» (σημαίνει ότι δεν αποφράσσουν τους πόρους), ενώ όσοι έχουν ευαίσθητο δέρμα πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα χωρίς άρωμα (θα αναγράφουν fragrance-free) με μαλακτικά συστατικά, όπως η αλόη, η καλέντουλα και το χαμομήλι.

2. Κάνουμε υπερβολική απολέπιση.

Αν και η απολέπιση προσφέρει πολλά στο δέρμα, δεν πρέπει να αποτελεί τμήμα της καθημερινής περιποίησής του. «Όταν κάνει κανείς καθημερινά απολέπιση, δεν απομακρύνει μόνο το λίπος (σμήγμα) από το δέρμα αλλά και την υγρασία του και το καθιστά ευάλωτο στις μολύνσεις και την πρόωρη ρυτίδωση», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. Γι’ αυτούς τους λόγους να μην κάνετε απολέπιση συχνότερα από 2-3 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι και 1-2 φορές την εβδομάδα τον χειμώνα.