Δέρμα: Ποιες ελιές χρειάζονται έλεγχο και πότε

  • Ρούλα Τσουλέα
ελιές
Κάθε ελιά στο δέρμα που αλλάζει με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά και κάθε νέα που παρουσιάζει κανείς, πρέπει να ελέγχεται από τον δερματολόγο ιατρό. Και αυτό διότι υπάρχει περίπτωση να υποκρύπτεται κάτι σοβαρό.

Αυτό τονίζουν οι ειδικοί οι οποίοι βλέπουν τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος να αυξάνονται διαρκώς, εξαιτίας της αλόγιστης έκθεσής μας στον ήλιο και της βαθιάς ριζωμένης πεποίθησης ότι το μαυρισμένο δέρμα είναι ένδειξη υγείας, όταν στην πραγματικότητα το μαυρισμένο δέρμα είναι ένδειξη σοβαρής βλάβης από τον ήλιο.

Αν και υπάρχουν αρκετά είδη καρκίνου του δέρματος, άλλα εκ των οποίων είναι εξαιρετικά συχνά και άλλα πολύ σπάνια, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι το μελάνωμα, διότι είναι επιθετικό και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο.

Περισσότερα από δύο στα τρία μελανώματα αρχίζουν ως νέα μορφώματα στο δέρμα και δεν αναπτύσσονται πάνω σε προϋπάρχουσες ελιές, όπως επιβεβαίωσε και πρόσφατη έρευνα στην Ιταλία.

Η έρευνα βασίσθηκε στην συνδυαστική ανάλυση των ευρημάτων 38 κλινικών μελετών στις οποίες συμμετείχαν 20.126 πάσχοντες από μελάνωμα. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μοντένα που την πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο 71% των περιπτώσεων τα μελανώματα είχαν αρχίσει ως νέα σημάδια στο δέρμα.

Η πρόγνωση αυτών των μελανωμάτων ήταν χειρότερη απ’ ό,τι σε όσα αναπτύχθηκαν πάνω σε προϋπάρχοντες σπίλους (ελιές), έγραψαν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας» (JAAD).

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν κατ’ αρχάς πως οι ασθενείς που παρακολουθούν τις ελιές στο δέρμα τους μπορεί όντως να αντιληφθούν το μελάνωμα νωρίς στην πορεία του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κατερίνα Λόνγκο.  «Επειδή, όμως, η νόσος είναι πιθανότερο να εμφανισθεί de novo, δηλαδή ως νέος σπίλος στο δέρμα, είναι σημαντικό να είμαστε εξοικειωμένοι με τα είδη και τις θέσεις των σπίλων μας, ούτως ώστε αν εμφανιστεί κάτι καινούργιο να το αντιληφθούμε αμέσως».

Τα νέα ευρήματα πρακτικά ενισχύουν τη σύσταση των ειδικών να μάθουμε τη μορφολογία και τις θέσεις των σπίλων μας, καθώς και να πηγαίνουμε μία φορά τον χρόνο στον δερματολόγο ιατρό για να κάνει την χαρτογράφησή τους.

Όσο περισσότερους σπίλους έχει κανείς, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εκδηλώσει μελάνωμα, εάν δεν λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα ηλιοπροστασίας.

Οι ύποπτες αλλαγές

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να έχουμε το νου μας ώστε να αντιληφθούμε αμέσως τυχόν ύποπτες αλλαγές σε σπίλους που ήδη έχουμε, τονίζει ο δρ Δημήτρης Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός. «Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε ελιά που θα παρουσιάσει αλλαγή θα είναι καρκίνος, αλλά οπωσδήποτε ότι πρέπει να ελεγχθεί για να αποκλεισθεί αυτό το ενδεχόμενο και για να καταγραφεί», προσθέτει.

Τα ύποπτα συμπτώματα σε μία ελιά είναι τα εξής:

* Μεγαλώνει (σε διάμετρο ή σε πάχος)

* Αλλάζει σχήμα

* Αλλάζει χρώμα

* Ματώνει ή/και δημιουργεί κρούστα

* Προκαλεί κνησμό (φαγούρα) ή πόνο

Να θυμάστε επίσης ότι τα μελανώματα:

* Είναι ασύμμετρα και συνήθως η μία πλευρά τους είναι διαφορετική από την άλλη

* Συνήθως έχουν δύο ή περισσότερα χρώματα

* Συχνά έχουν διάμετρο πάνω από 6 χιλιοστά του μέτρου

* Συνήθως έχουν «οδοντωτά» ή ακανόνιστα όρια

Το μελάνωμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα (ακόμα και στα πέλματα, στις πτέρνες και κάτω από τα νύχια όπου εκδηλώνεται με σκούρες γραμμές), αλλά συνηθέστερα εμφανίζεται στην πλάτη, στα χέρια, στα πόδια, στο πρόσωπο ή στον θώρακα.

Στα αρχικά στάδια είναι σχεδόν πλήρως ιάσιμο, αλλά στα πιο προχωρημένα είναι πιο επικίνδυνο.

 

Ρεπορτάζ: Ρούλα Τσουλέα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Τι πρέπει να ξέρουμε

Καρκίνος του δέρματος: Ο χειμώνας δεν χαρίζει ανοσία

Μελάνωμα: Οι υποτροπές ο νέος στόχος της θεραπείας

Ποιες είναι οι θεραπείες για το μελάνωμα