Δεν ακούω καλά. Γιατί;

  • Iatropedia
Εάν έχει μειωθεί η ακοή σας και υπάρχουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους, τότε μάθετε τους κυριότερους λογούς για αυτό.

Παρακάτω περιγράφονται οι κυριότεροι λόγοι απώλειας της ακοής:

Πώς ακούμε – Ανατομία του αυτιού

Τα ηχητικά κύματα εισέρχονται από το εξωτερικό αυτί και διαμέσου του ακουστικού πόρου (το κανάλι του αυτιού) φθάνουν στο τύμπανο. Το τύμπανο και τα μικροσκοπικά οστά, που ονομάζονται , σφύρα άκμων και το αναβολέας, στο μέσο αυτί αρχίζουν να δονούνται. Στη συνέχεια, οι δονήσεις μεταφέρονται στο υγρό του κοχλία, όπου μικροσκοπικές τρίχες στέλνουν νευρικά σήματα στον εγκέφαλο, ώστε ο ήχος να είναι κατανοητός. Εάν οποιαδήποτε από αυτά τα μέρη έχουν καταστραφεί ή οι οδοί είναι αποκλεισμένες, μπορεί να προκληθεί απώλεια ακοής.

Η συνεχής έκθεση σε θόρυβο κατά την διάρκεια της εργασίας μας

Η μακροχρόνια έκθεση σε συνεχή δυνατό θόρυβο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής. Κύρια αιτία είναι ο θόρυβος στο χώρο εργασίας, όπως τα μηχανήματα . Οι μοτοσικλέτες και τα ηλεκτρικά εργαλεία μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή με την πάροδο του χρόνου. Αν μπορείτε, να τα αποφύγετε ή να υπάρχει διάλειμμα από τις θορυβώδεις δραστηριότητες είναι καλό. Να φοράτε ή ωτασπίδες που ταιριάζουν πάνω από το αυτί.

Ο τραυματισμός ή μεταβολές της πίεσης

Σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, μπορεί να προκαλέσει βλάβες του μέσου ωτός ,η στα ακουστικά νεύρα, με αποτέλεσμα, μόνιμη απώλεια ακοής. Οι ξαφνικές αλλαγές στην πίεση – σε άτομα που εκτελούν πτήσεις ή καταδύσεις – μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο τύμπανο, το μέσο αυτί, ή εσωτερικό αυτί και απώλεια ακοής. Η βλάβη στα τύμπανα συνήθως επουλώνονται σε μερικές εβδομάδες. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις με εσωτερική βλάβη στο αυτί, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Η λήψη φαρμάκων

Ορισμένα φάρμακα, είναι γνωστό ότι προκαλούν απώλεια ακοής ως μια πιθανή παρενέργεια. Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα αντιβιοτικά και φάρμακα κατά του καρκίνου. Πρέπει να παρακολουθείται συχνά η ακοή κατά τη διάρκεια αυτών των θεραπειών. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η απώλεια της ακοής μπορεί να είναι μόνιμη. Η τακτική χρήση ασπιρίνης, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών , και ακεταμινοφαίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο απώλειας της ακοής.

Ορισμένες χρόνιες ασθένειες που δεν έχουν άμεση σχέση με το αυτί μπορεί να προκαλέσουν απώλεια ακοής.( καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης ,αυτοάνοσα νοσήματα κα)

Οι όγκοι περιοχής

Όγκοι περιοχής , συμπεριλαμβανομένων του οστεώματος και των εξωστόσεων , καλοήθεις πολύποδες, μπορεί να μπλοκάρουν το κανάλι του αυτιού, προκαλώντας απώλεια της ακοής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η άρση της ανάπτυξης τους μπορεί να αποκαταστήσει την ακοή. Το ακουστικό νευρίνωμα (ένα εσωτερικός όγκος), αναπτύσσεται σχετικά σπάνια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ακοή.

Οι θόρυβοι από εκρήξεις

Σχεδόν το 17% των ενηλίκων έχουν κάποιο βαθμό απώλειας ακοής. Μερικές φορές προκαλείται από πολύ δυνατούς και ξαφνικούς θόρυβους. Κροτίδες, πυροβολισμοι, ή άλλες εκρήξεις δημιουργούν ισχυρά ηχητικά κύματα. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν ρήξη τυμπάνου ή ζημιά στο εσωτερικό αυτί. Αυτό ονομάζεται ακουστικό τραύμα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι άμεσο και να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη και απώλεια της ακοής.

Οι συναυλίες, και οι δυνατοί θόρυβοι

Δυνατή συναυλία; Κουδούνισμα στα αυτιά σας αργότερα; Αυτό είναι που ονομάζουμε εμβοές. Το μέσο επίπεδο των ντεσιμπέλ σε μια συναυλία ροκ είναι 110, αρκετά δυνατή για να προκαλέσει μόνιμη βλάβη μετά από μόλις 15 λεπτά. Βλάβη στην ακοή μπορεί να συμβεί με την εκτεταμένη έκθεση σε κάθε θόρυβο πάνω από 85 ντεσιμπέλ. Οι Εμβοές μπορεί να διαρκέσουν για ώρες, ημέρες, εβδομάδες ή μόνιμα. Για να αποφύγετε βλάβη στην ακοή ή απώλεια, χρησιμοποιηστε ωτοασπίδες και περιορίσετε την έκθεσή σας σε δυνατούς θόρυβους.

Το βύσμα του αυτιού (συσσώρευση κηρήθρας)

Η κηρήθρα (Κερί) του αυτιού προστατεύει το κανάλι του αυτιού από τη βρωμιά και τα βακτηρίδια. Αλλά η κηρήθρα του αυτιού μπορεί να σκληρύνει( βύσμα) και να δημιουργήσει προβλήματα. Αυτή η απόφραξη μπορεί να επηρεάσει την ακοή σας. Επίσης, μπορεί να σας δώσει ενα πόνο στο αυτί, ή να σας κάνει να νιώθετε σαν το αυτί σας είναι φραγμένα. Σκεφτείτε ότι έχετε μια απόφραξη ένα βύσμα αυτιού; Μη δοκιμάστε να αφαιρέσετε το κερί με ένα βαμβάκι (μπατονέτα). Ένας γιατρός μπορεί να το κάνει γρήγορα και με ασφάλεια

Η ηλικία

Η ακοή σας εξασθενεί καθώς μεγαλώνετε. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν προστατεύουν τα αυτιά σας όλη τη ζωή σας. Συνήθως, η απώλεια ακοής προκαλείται σταδιακά Δεν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί αυτό το είδος της απώλειας της ακοής. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε να αντισταθμισθεί η απώλεια της ακοής σας . Επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο συνιστάτε.

Δείτε επίσης:

Περισσότερα για την εξωτερική ωτίτιδα

Μάθετε περισσότερα για τις παθήσεις που συνδέονται με την ακοή από την εγκυκλοπαίδεια