Δείκτης Μάζας Σώματος: Κίνδυνος και για όσους είναι σε νορμάλ επίπεδο λένε ερευνητές – Άμεσος υπολογισμός

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Δείκτης Μάζας Σώματος
Είναι γνωστό ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένα καλό “εργαλείο” για να πάρει κανείς μια ένδειξη ως προς το σωματικό τους βάρος, να καταλάβει αν και κατά πόσον είναι λιποβαρής, υπέρβαρος ή παχύσαρκος και να ξέρει αν κινδυνεύει από τις σοβαρές ασθένειες που συνδέονται με την κάθε κατάσταση.

Αλλά τώρα, ερευνητές από την Αγγλία, υποστηρίζουν ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) δεν απαλλάσσει από τον κίνδυνο αντίστοιχων προβλημάτων υγείας ακόμα και εκείνους που εμπίπτουν στο νορμάλ εύρος τιμών αυτού του υπολογιστικού μηχανισμού.

Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη από το πανεπιστημίου του Loughborough στην Αγγλία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άτομα με φυσιολογικό ΔΜΣ, που έχουν, ωστόσο, λίπος συγκεντρωμένο στην περιοχής της μέσης/κοιλιάς, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου -από οποιαδήποτε αιτία- σε σύγκριση με εκείνους, που, ναι μεν είναι παχύσαρκοι, αλλά το λίπος στο σώμα τους είναι συγκεντρωμένο περισσότερο σε άλλα σημεία.

“Το μήνυμα εδώ είναι ότι εάν έχετε κεντρική παχυσαρκία, ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ σας, θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να μειώσετε αυτό το λίπος”, δήλωσε ο καθηγητής Mark Hamer.

Πρώτα απ’ όλα, υπολογίστε με ένα κλικ ΕΔΩ τον δικό σας Δείκτη Μάζας Σώματος με το μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia.

Δείκτης Μάζας Σώματος

Τι έδειξε η έρευνα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν σε πάνω από 10 χρόνια έρευνας, ότι τα φυσιολογικού βάρους άτομα με “κεντρική παχυσαρκία” είχαν τα χειρότερα μακροπρόθεσμα ποσοστά επιβίωσης!

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τον σωματότυπο και το βάρος τους: φυσιολογικό βάρος, φυσιολογικό βάρος με κεντρική παχυσαρκία, υπέρβαροι, υπέρβαροι με κεντρική παχυσαρκία, παχύσαρκοι και παχύσαρκοι με κεντρική παχυσαρκία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες που έφεραν το περιττό λίπος στο σώμα τους γύρω από την περιοχή του στομάχου, ανεξάρτητα από τον συνολικό ΔΜΣ, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

http://www.nydailynews.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλαπλή σκλήρυνση: Τι ρόλο παίζει το σωματικό βάρος και ο Δείκτης Μάζας Σώματος

Καρκίνος του προστάτη: Τι ρόλο παίζει ο Δείκτης Μάζας Σώματος – Υπολογίστε τον δικό σας ΕΔΩ

Μεταβολικό σύνδρομο: Τα όρια σε περιφέρεια μέσης, σάκχαρο, πίεση, τριγλυκερίδια και χοληστερίνη