»Δε τρώω αλλά παχαίνω»! Τι φταίει;

  • Iatropedia
Πολλές γυναίκες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αδυνατήσουν κάνοντας δίαιτα και χωρίς να κάνουν την παραμικρή παρατυπία στη διατροφή τους. Σαλάτες, λαχανικά, φρούτα, αλλά παρόλα αυτά η ζυγαριά δεν δείχνει λιγότερα κιλά. Μην απογοητεύσεστε όμως, γιατί υπάρχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να σας παχαίνουν, οι οποίες αν αντιμετωπιστούν θα δείτε και πάλι τα κιλά να πέφτουν.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν πως παρόλο την υγιεινή διατροφή που κάνουν δε χάνουν κιλά, αλλά αντίθετα μπορεί να κερδίζουν μερικά. Αρκετές φορές οι επιλογές του τρόπου ζωής δεν είναι οι υπεύθυνες αιτίες, αλλά κάποιοι ιατρικοί λόγοι και καταστάσεις μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Η αναγνώριση των υπεύθυνων αιτιών και η αντιμετώπισή τους είναι τα πρώτα βήματα για να ξεπεράσετε το πρόβλημα των παραπανίσιων κιλών.

Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα, η οποία χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Από τα εμφανέστερα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι ο αργός μεταβολισμός και η τάση να αποθηκεύεται παραπάνω σωματικό λίπος, το οποίο χάνεται με δυσκολία.

Σύνδρομο Cushing

Το σύνδρομο Cushing αναφέρεται στις διαταραχές που προκαλούνται στον οργανισμό από την υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης. Η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία είναι χαρακτηριστικά συμπτώματατης νόσου, όπου η συσσώρευση λίπους γίνεται κυρίως στον κορμό και γύρω από την κοιλιά.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα συχνό ορμονικό πρόβλημα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Οι γυναίκες με το συγκεκριμένο σύνδρομο αναπτύσσουν πολλές μικρές κύστες στις ωοθήκες τους, έχουν διαταρχές στον κύκλο τους, εμφανίζουν έντονη τριχοφυία και ακμή. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της πάθησης είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, το οποίο τείνει να συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά.

Στρες

Όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας είναι πολλές και ο τρόπος ζωής κινείται σε έντονους ρυθμούς ο οργανισμός περνάει σε μία «κατάσταση επιβίωσης». Έτσι υπερεκκρίνεται κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, η οποία και προκαλεί αύξηση της όρεξης. Αν συνδυαστεί με τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας τότε ο συνδυασμός αυτός είναι καθοριστικός για την αύξηση του σωματικού βάρους.

Εμμηνόπαυση και ηλικία

Οι περισσότερες γυναίκες αποκτούν μερικά παραπανίσια κιλά γύρω από την περίοδο της εμμηνόπαυσης, αλλά οι ορμόνες πιθανώς δεν είναι η μοναδική υπεύθυνη αιτία. Η γήρανση του οργανισμού επιβραδύνει το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να καίγονται λιγότερες θερμίδες.

Φάρμακα

Τα φάρμακα τα οποία ευθύνονται για αύξηση του σωματικού βάρους είναι πολλά, όπως για παράδειγμα:

Αντισυλληπικά

Κορτιζόνη

Αντικαταθλιπτικά

Αντιδιαβητικά

Β-αποκλειστές

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από τα παραπανίσια κιλά;

Διαβάστε για όλες τις επεμβάσεις που υπάρχουν, κατά της παχυσαρκίας