Χοληστερίνη στα παιδιά: Καμπανάκι κινδύνου από έρευνα στις ΗΠΑ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χοληστερίνη
Ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 6-19 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν, σύμφωνα με έρευνα, ανώμαλα επίπεδα χοληστερόλης, κάτι που σημαίνει ότι διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή αργότερα στη ζωή τους.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες μορφές υψηλής χοληστερόλης είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου γενετικής αιτίας, η παχυσαρκία και οι κακές διατροφικές συνήθειες είναι οι “ένοχες” αιτίες της αυξητικής τάσης για την χοληστερίνη στα παιδιά και τους έφηβους.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που βρέθηκε να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τους συνομηλίκούς τους να έχουν αυξημένη “κακή” χοληστερόλη και πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλή “καλή” χοληστερόλη, μια κατάσταση που μπορεί να είναι γενετική, αλλά βασικά προκαλείται από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Στην χοληστερίνη, λίγο πάνω από το 13% των νέων ανθρώπων είχαν χαμηλή HDL (ή “καλή”) χοληστερόλη, ποσοστό που διαπιστώθηκε ότι αυξάνεται αναλογικά με το Δείκτη Μάζας Σώματος του κάθε παιδιού. Το 8% των παιδιών είχε υψηλά επίπεδα μη-HDL (ή “κακής”) χοληστερόλης. Μερικά παιδιά είχαν και τα δύο ταυτόχρονα.

>>>Υπολογίστε τον δικός σας Δείκτη Μάζας Σώματος με το μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia.gr

Αν και οι στατίνες έχουν αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο την ιατρική περίθαλψη για τους ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη, στην περίπτωση των παιδιών, μόνο εκείνα με μια γενετική πάθηση, που ονομάζεται οικογενής υπερχοληστερολαιμία, επιτρέπεται να λάβουν φαρμακευτική θεραπεία με στατίνες.

Εξάλλου αυτή η πάθηση επηρεάζει λιγότερο από 0,5% του πληθυσμού, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι καθημερινές επιλογές τρόπου ζωής (καθιστική ζωή, ελάχιστη σωματική άσκηση κλπ) και διατροφής (λιπαρές τροφές, fast food κλπ) αυξάνουν την “επιδημία” της αυξημένης χοληστερόλης στα παιδιά και τους νέους ανθρώπους.

http://www.healthline.com