Χλαμύδια – Ευρώπη: σημειώσατε 1!

  • Iatropedia
Τα χλαμύδια είναι το πιο συχνό σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα στην Ευρώπη.

Σε πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC) το 10% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων ηλικίας κάτω των 25 ετών είναι μολυσμένοι με χλαμύδια. Το χειρότερο δε είναι ότι υπάρχει τάση αύξησης. Για το 2009 περισσότερο από 343000 περιστατικά χλαμυδίων αναφέρθηκαν στην περιοχή της Ευρωπαικής Ένωσης και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άτομα μεταξύ 15 και 24 ετών.

Η κορυφή του παγόβουνου, το 88% των περιπτώσεων αναφέρεται μόνο σε 4 χώρες. Δύο στους τρεις που έχουν μολυνθεί έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα να μεταδίδουν τη νόσο χωρίς να το έχουν καταλάβει.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα χλαμύδια επηρεάζουν μόνο τις γυναίκες. Είναι αλήθεια ότι στις γυναίκες κατά κύριο λόγο δημιουργούν σοβαρές επιπλοκές. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να αφορούν την απόφραξη των σαλπίγγων, προβλήματα στην εγκυμοσύνη (έκτοπη κύηση) κ.ά.

Η πρόληψη στοχεύει κυρίως τους νέους και σεξουαλικά ενεργά άτομα. Τα προφυλακτικά είναι σημαντικό στοιχείο πρόληψης. Τα βασικά συμπτώματα είναι καύσος (τσούξιμο) στην ούρηση, εκκρίσεις από το πέος κλπ (βλ. εγκυκλοπαίδεια Iatropedia).