Χαλάζιο στο μάτι: Πώς φεύγει και γιατί δημιουργείται

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χαλάζιο στο μάτι
Χαλάζιο είναι ένα εξόγκωμα στο άνω ή κάτω βλέφαρο, που προκαλείται από φλεγμονή ενός αδένα του βλεφάρου. Μπορεί να είναι μαλακό και γεμάτο υγρό ή πιο σκληρό στην αφή.

Ποια είναι τα αίτια για ένα χαλάζιο στο μάτι

Το στενό άνοιγμα μέσω του οποίου οι αδένες των βλεφάρων εκκρίνουν σμήγμα για την ενυδάτωση της περιοχής μπορεί να φράξουν από στένωση του ανοίγματος ή από σκλήρυνση του σμηγματογόνου υγρού κοντά στο άνοιγμα. Αν συμβεί αυτό, το σμήγμα θα αρχίσει να συσσωρεύεται στον αδένα του βλεφάρου, αφού δεν θα έχει άλλη δίοδο εξόδου από το δέρμα. Αυτό οδηγεί σε πάχυνση των τοιχωμάτων του αδένα και διαρροή σμήγματος μέσα στο ίδιο το βλέφαρο, προκαλώντας φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονώδης διόγκωση είναι το χαλάζιο.

Είναι ένα χαλάζιο στο μάτι σαν ένα σπυράκι;

Εάν ο φραγμένος αδένας έχει βακτήρια μέσα του, τότε είναι πολύ πιθανό να μολυνθεί. Αυτό είναι που δημιουργεί και το επονομαζόμενο κριθαράκι στο μάτι, το οποίο όντως μοιάζει με ένα σπυρί, που δημιουργείται από την απόφραξη του σμήγματος εντός του αδένα. Το κριθαράκι μπορεί να είναι ευαίσθητο στην αφή. Ένα χαλάζιο, ωστόσο, δεν είναι μια μόλυνση, αλλά μπορεί να ακολουθήσει ή να προηγηθεί μιας κριθής (κριθαράκι) στο μάτι.

Ποια είναι η θεραπεία για ένα χαλάζιο στο μάτι;

Τα περισσότερα χαλάζια αντιμετωπίζονται με ζεστές κομπρέσες στο βλέφαρο που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος προς την φλεγμονώδη περιοχή και επιταχύνουν την επούλωση. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό κολλύριο ή αλοιφή για να χρησιμοποιείτε αμέσως μετά από τις κομπρέσες.

Αν το χαλάζιο επιμένει, μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά με μια σχετικά απλή εξωνοσοκομειακή διαδικασία υπό τοπική αναισθησία. Αυτό που θα κάνει ο γιατρός είναι μια μικρής τομή στο εσωτερικό του προσβεβλημένου βλεφάρου. Η απομάκρυνση ενός χαλαζίου δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο την ροή και ποσότητα των δακρύων στο μάτι.

http://www.medicinenet.com