Botox ή υαλουρονικό οξύ; Τι να επιλέξω;

  • Iatropedia
Παρά τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς τόσο το Botox όσο και το υαλουρονικό οξύ κάνουν θραύσης στην χώρα μας αφού είναι οι θεραπείες που φαίνεται ότι τις επιλέγουν συστηματικά οι Ελληνίδες για να σταματήσουν το χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν 70–80.000 θεραπείες Botox και 25.000 - 30.000 θεραπείες με Υαλουρονικό οξύ, με το μεγαλύτερο ποσοστό εφαρμογής τους σε γυναίκες. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δυο θεραπειών.

Της Γραμματικής Μαργαρώνης

Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου

Tο Botox και τα fillers είναι τα όπλα της αισθητικής ιατρικής για την εξάλειψη των ρυτίδων, αναίμακτα χωρίς χειρουργική επέμβαση. Με την έντονη δημοτικότητα και των δύο αυτών μεθόδων, είναι δύσκολο να επιλέξετε εσείς μόνοι σας ποια ταιριάζει στο δικό σας πρόσωπο ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.. Το πώς θα επιλέξετε την καλύτερη θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους τύπους ρυτίδων που έχετε.

Ρυτίδες. Τι είναι και πώς δημιουργούνται;

Τις ρυτίδες τις κατατάσσουμε σε δυο κατηγορίες, τις στατικές και τις δυναμικές ρυτίδες.

Οι δυναμικές ρυτίδες ή αλλιώς ρυτίδες έκφρασης, προκαλούνται από τη σύσπαση των μυών. Όταν χαμογελάμε ,θυμώνουμε ή κάνοντας συγκεκριμένες εκφράσεις με το πρόσωπό μας, ενεργοποιούμε τους μύες της περιοχής, όπου και αποτυπώνονται οι ρυτίδες.

Αν σταματήσουμε να κάνουμε αυτές τις εκφράσεις και αφήσουμε το πρόσωπο μας ήρεμο οι δυναμικές ρυτίδες εξαφανίζονται.

Οι στατικές ρυτίδες δημιουργούνται σε μεγαλύτερες ηλικίες και είναι εμφανείς σε φάση ηρεμίας του προσώπου, χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως κίνηση. Ουσιαστικά είναι οι δυναμικές ρυτίδες που με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε στατικές ρυτίδες.

Botox

Οι δυναμικές ρυτίδες, αυτές που προκαλούνται από την κίνηση των μυών, τείνουν να ανταποκρίνονται καλύτερα στο Botox. Το Botox μειώνει προσωρινά την λειτουργία του μυός. Μειώνει την κίνηση στους μικρούς, δηλαδή, μύες που προκαλούν τις εκφράσεις, όπως του θυμού, της λύπης, της έκπληξης, της απορίας, κ.λπ.

Το Botox είναι αποτελεσματικό για περίπου 4 έως 6 μήνες.

Eπίσης, μία νέα τάση στην αισθητική δερματολογία που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με σκοπό να προλάβει την εμφάνιση των ρυτίδων και να διατηρήσει ένα νεανικό πρόσωπο χωρίς να επηρεάσει τις εκφράσεις του είναι το Baby Botox.

Το baby botox διαφέρει από το κλασικό botox στο ότι χρησιμοποιούνται μικρότερες δόσεις φαρμάκου ενώ εφαρμόζεται στα ίδια σημεία του προσώπου όπως και το botox.

Eίναι ιδανικό για όσους επιθυμούν να εξομαλύνουν τις λεπτές ρυτίδες που σχηματίζονται λόγω της κίνησης των μυών του προσώπου, χωρίς όμως να σταματήσει εντελώς η κίνηση των μυών.

Fillers (Δερματική πλήρωση)

Στατικές ρυτίδες είναι αυτές που είναι ορατές όταν το πρόσωπο είναι χαλαρό και σε ηρεμία. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η δερματική στοιβάδα του δέρματος γίνεται λεπτότερο.

Η απώλεια της ελαστικότητας και της πληρότητας εκδηλώνεται σε στατικές ρυτίδες. Δερματική πλήρωση (fillers) μπορουν να βοηθήσουν στην εξάλειψη αυτών των τύπων των ρυτίδων προσθέτοντας όγκο στο στρώμα του δέρματος.

Τα fillers επαναφέρουν τον ιστό σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη των νέων και καλύπτουν τις ρυτιδες. Επίσης, τα fillers είναι η λύση για τις ρυτίδες χειλιών στόματος και παρειών ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται για την αύξηση του όγκου των χειλιών και των ζυγωματικών.

Botox ή fillers η σωστή επιλογή για σας θα εξαρτηθεί από το είδος των ρυτίδων που έχετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, o συνδυασμός και των δύο θεραπειών είναι αναγκαίος για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γραμματική Μαργαρώνη

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

www.skinmed.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Vampire Lift: Όταν το δέρμα διψάει για αίμα!

Μίνι botox: Γιατί κάνει θραύση η νέα μόδα;

Μήπως βάζετε λάθος το αντηλιακό;

Πως οι ραδιοσυχνότητες ''χτυπούν'' την κυτταρίτιδα;