Ατοπική δερματίδα: Βάλτε τέλος στη φαγούρα!

  • Iatropedia
Οι δερματικές παθήσεις, όπως το ατοπικό έκζεμα ή η ατοπική δερματίτιδα, προκαλούν κνησμό, γεγονός που συχνά οδηγεί τους ασθενείς να ξύνουν το πάσχον δέρμα, επιδεινώνοντας με αυτό τον τρόπο την πάθηση.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι η 2η πιο συχνή αιτία επίσκεψης των ασθενών στο δερματολόγο και αποτελεί χρόνια πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες εξάρσεις. Σήμερα μόνο στην Ευρώπη, πάνω από 50 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας, ενώ το 20% των παιδιών πάσχει από αυτή. Η ατοπική δερματίτιδα προκαλεί σωματική δυσφορία και μείωση της ευεξίας και της αυτοεκτίμησης των πασχόντων, διαταραχές του ύπνου και συχνά κλυδωνισμό οικογενειακών σχέσεων.

Οι βλάβες της ατοπικής δερματίτιδας αποτελούνται από κόκκινο, ερεθισμένο, ελαφρά πρησμένο και πολύ ξηρό δέρμα, το οποίο μπορεί να παρουσιάζει μικρές πληγές και οροροή (δηλαδή να “τρέχει” υγρό). AD 3Επίσης το εξάνθημα της ατοπικής δερματίτιδας εμφανίζει χαρακτηριστική κατανομή: στην βρεφική και παιδική ηλικία αφορά συνήθως τα μάγουλα του μωρού και του παιδιού, τις καμπτικές επιφάνειες των αγκώνων και γονάτων, το δέρμα πίσω από τα αυτιά, το δέρμα του λαιμού, τους καρπούς και τους αστραγάλους.

Σε μεγαλύτερη ηλικία δηλαδή σε εφήβους και ενηλίκους η κατανομή αλλάζει και αφορά συχνότερα (αλλά όχι απόλυτα) τους μηρούς, τους βραχίονες και την πλάτη. Πάντοτε υπάρχει έντονη φαγούρα, που μπορεί να μην επιτρέπει στον ασθενή να κοιμηθεί ή να ξύνεται έντονα ακόμα και στον ύπνο του.

Το ξύσιμο επιτείνει ακόμη περισσότερο τη βλάβη του δέρματος και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη φαγούρα, οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο ξυσίματος- αισθήματος φαγούρας που αν δεν “σπάσει” με εφαρμογή των οδηγιών του αλλεργιολόγου, η ατοπική δερματίτιδα είναι δύσκολο να θεραπευθεί.

Γενικές οδηγίες

 

Αποφυγή χημικών ερεθιστικών όπως απορρυπαντικά σε σκόνη, μαλακτικά ή λευκαντικά ρούχων.

Πλένουμε τα ρούχα με ένα απλό απορρυπαντικό σε υγρή μορφή και χρησιμοποιούμε πρόγραμμα πλύσης με διπλό ξέβγαλμα.

Μάλλινα ρούχα ή σκεπάσματα να μην έρχονται σε επαφή με το δέρμα του παιδιού γιατί δρουν ερεθιστικά.

Κάνουμε καθημερινό μπάνιο στο παιδί διάρκειας 10-15 λεπτών με εμβάπτιση σε χλιαρό νερό και χωρίς σφουγγάρι- μπορούμε να κάνουμε και 2 μπάνια την ημέρα αν το επιθυμούμε διότι η επαφή με το νερό είναι ευεργετική.

Σκουπίζουμε ταμποναριστά και όχι με τριβή της πετσέτας.

πηγή:http://www.allergikos.gr