Άσπρη γλώσσα: Αιτίες, θεραπεία και πρόληψη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άσπρη γλώσσα
Η άσπρη γλώσσα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε περιοχή της γλώσσας έχει μια γκριζωπή-λευκή απόχρωση. Ολόκληρη η γλώσσα μπορεί να είναι επικαλυμμένη, ή το σημάδι μπορεί να εμφανιστεί σε μπαλώματα.

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί λόγοι για μια άσπρη γλώσσα και ο καθένας έχει μια συγκεκριμένη θεραπεία. Μια άσπρη γλώσσα είναι συνήθως ένα ακίνδυνο σύμπτωμα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υποδεικνύει μια σοβαρή κατάσταση.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις πιο συνήθεις αιτίες μιας λευκής γλώσσας και των σπιτικών θεραπειών για να απαλλαγούμε από το πρόβλημα.

Άσπρη γλώσσα: Αιτίες

Η πιο συνηθισμένη αιτία λευκής γλώσσας είναι η κακή στοματική υγιεινή. Το πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο είναι σαν μικρά σπυράκια στην γλώσσα. Αυτά μπορεί να αρχίσουν να διογκώνονται και να φλεγμαίνουν σε ένα στόμα που δεν καθαρίζεται καλά.

Πολλά μικρόβια, υπολείμματα και σωματίδια τροφίμων, καθώς και νεκρά κύτταρα μπορούν να κολλήσουν ανάμεσα σε αυτές τις θηλές του επιθηλίου. Αυτό κάνει την γλώσσα να εμφανίζεται λευκή, καθώς τα σωματίδια συσσωρεύονται.

Τα προβλήματα στοματικής και υγιεινής που μπορούν να οδηγήσουν σε άσπρη γλώσσα περιλαμβάνουν:

  • Ξηροστομία που προκαλείται από την εισπνοή με το στόμα. Συμβαίνει συχνά σε όσους κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό
  • Λάθος ή μη-επαρκές βούρτσισμα των δοντιών
  • Λάθος ή επαρκής καθαρισμός της γλώσσας
  • Αφυδάτωση
  • Ερεθισμό από αιχμηρά άκρα στο στόμα, όπως δόντια, οδοντικά εργαλεία (π.χ. σιδεράκια), ή τεχνητές οδοντοστοιχίες
  • Συχνή κατανάλωση αλκοόλ
  • Κάπνισμα

Η βασική υγιεινή του στόματος είναι απαραίτητη για όλους, αλλά υπάρχουν κάποιες παθήσεις που προκαλούν άσπρη γλώσσα ακόμα και σε άτομα που φροντίζουν πολύ το στόμα τους. Αυτές περιλαμβάνουν:

Ομαλός λειχήνας στόματος

Είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που μπορεί να επηρεάσει το στόμα και να εκδηλωθεί με παχιά, λευκά κομμάτια δέρματος, που εμφανίζονται στο στόμα και την γλώσσα.

Αυτά τα λευκά μπαλώματα μπορεί να εμφανιστούν παράλληλα με άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων των ελκών, ή των επώδυνων μάγουλων και ούλων.

Λευκοπλακία

Η λευκοπλακία προκαλεί παχιά λευκά μπαλώματα στην γλώσσα και το στόμα. Προκαλείται συνήθως από ερεθιστικές ουσίες, όπως ο καπνός (τσιγάρο) και το αλκοόλ. Μπορεί επίσης να προκύψει από φλεγμονώδεις παθήσεις και ερεθισμούς από οδοντοστοιχίες.

Τα μπαλώματα που προκαλεί η λευκοπλακία είναι αβλαβή από μόνα τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές. Γι’ αυτό και η λευκοπλακία πρέπει πάντοτε να διαγιγνώσκεται από οδοντίατρο.

Ζυμομύκητες στο στόμα

Πρόκειται για μια μυκητιασική λοίμωξη που προκαλείται από τον ζυμομύκητα Candida. Είναι σύνηθες να εκδηλώνεται με μπαλώματα στο στόμα και στην γλώσσα. Αυτά τα μπαλώματα συνήθως έχουν λευκό ή ασπρόμαυρο χρώμα και μπορεί να έχουν δυσάρεστη γεύση. Μπορεί επίσης να αποδειχτεί επώδυνη κατάσταση, ειδικά όταν ο ασθενείς τρώει, ή πίνει.

Οι άνθρωποι που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ζυμομύκητες στο στόμα. Αυτό περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν πάρει πρόσφατα αντιβιοτικά, ή έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Η κακή στοματική υγιεινή, ή η φθορά των τεχνητών οδοντοστοιχιών είναι άλλοι παράγοντες κινδύνου. Η εν λόγω πάθηση μπορεί να προκληθεί και από την χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών για το άσθμα.

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι ένα σύνηθες σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στο στόμα.

Αν δεν αντιμετωπιστεί με την ενδεδειγμένη θεραπεία μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση λευκών σημαδιών στην γλώσσα και πληγών (έλκη) στο στόμα. Η σύφιλη απαιτεί ιατρική περίθαλψη.

Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν άσπρη γλώσσα

Ο καρκίνος του στόματος ή της γλώσσας και άλλες σοβαρές παθήσεις στο στόμα μπορεί επίσης να χειροτερεύσουν τα συμπτώματα.

Οι υποκείμενες χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε μια άσπρη γλώσσα.

Άσπρη γλώσσα: Θεραπεία

Μια λευκή γλώσσα που προκαλείται από μια συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να χρειαστεί ειδική ιατρική θεραπεία.

Ο ζυμομύκητας αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα για 1-2 εβδομάδες. Ο ομαλός λειχήνας στόματος θεραπεύεται με κορτικοστεροειδή αν είναι κάτι σοβαρό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις παρακολουθείται απλώς από γιατρό, ή οδοντίατρο. Η λευκοπλακία θα πρέπει επίσης να παρακολουθείται από έναν επαγγελματία υγείας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν επιδεινώνεται. Η σύφιλη θεραπεύεται με την αντιβιοτική πενικιλίνη. Αυτή σκοτώνει τα βακτήρια, που προκαλούν την ασθένεια. Τέλος, η μείωση των ερεθιστικών στο στόμα, όπως το αλκοόλ και ο καπνός, μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να υποχωρήσουν τα λευκά μπαλώματα στην γλώσσα.

Άσπρη γλώσσα: Αντιμετώπιση στο σπίτι

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι στελέχη βακτηρίων που είναι καλά για το πεπτικό σύστημα. Πολλές έρευνες για τα προβιοτικά επικεντρώνονται στην βελτίωση της υγείας του εντέρου. Αλλά τα προβιοτικά είναι χρήσιμα και για την στοματική υγιεινή.

Μια έρευνα έδειξε ότι τα προβιοτικά βακτηρίδια μπορούν να καταλάβουν το στόμα καθώς και το έντερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση μολυσματικών ζυμών και άλλων επιβλαβών βακτηρίων.

Αν και τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι επαρκή, τα προβιοτικά μπορεί ακόμα να συμβάλουν στην εξισορρόπηση του περιβάλλοντος στο στόμα και να σας προστατεύσουν εξαρχής από μια άσπρη γλώσσα.

Scrub με μαγειρική σόδα

Βάλτε λίγη μαγειρική σόδα σε μια οδοντόβουρτσα και πλύνετε με αυτή την γλώσσα, τα δόντια και τα ούλα σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των βακτηρίων που προκαλούν την άσπρη γλώσσα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η μαγειρική σόδα σκοτώνει επιβλαβή βακτήρια που συνήθως προκαλούν λοιμώξεις στο στόμα, όπως ο στρεπτόκοκκος και ο ζυμομύκητας Candida.

Ωμό σκόρδο

Η κατανάλωση ωμού σκόρδου μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις που προκαλούνται από την Candida. Έρευνα έδειξε ότι μια ένωση στο σκόρδο που ονομάζεται αλλικίνη ήταν αποτελεσματική στην καταπολέμηση του επιβλαβούς στελέχους Candida albicans.

Καθαρισμός με ξύστρα γλώσσας

Η απαλή απόξεση της γλώσσας από πίσω προς τα εμπρός μπορεί επίσης να απομακρύνει τα βακτήρια και τα υπολείμματα, που συσσωρεύονται στο στόμα.

Άσπρη γλώσσα: Πρόληψη

Αν και δεν είναι πάντοτε δυνατό να αποφευχθεί η άσπρη γλώσσα, η βασική στοματική υγιεινή βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη. Αυτό περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα.

Πολλοί άνθρωποι επωφελούνται επίσης από τη χρήση μιας ξύστρας γλώσσας κάθε μέρα, ή το βούρτσισμα της γλώσσας με μια οδοντόβουρτσα.

Οι επιλογές για τον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποφυγή μιας λευκής γλώσσας κατά περιόδους. Η αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ επίσης βοηθάει. Το ίδιο κάνει μια υγιεινή διατροφή με ποικιλία και θρεπτικά στοιχεία.

Τέλος, η τακτική επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για έλεγχο είναι σημαντική για την στοματική υγιεινή. Πρέπει να αναφέρετε τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα στον οδοντίατρο για σωστή διάγνωση και θεραπεία.

https://www.medicalnewstoday.com