Απλές συμβουλές για τη διάρροια μετά την …πολυφαγία των εορτών!

  • Iatropedia
Είναι συνήθως μια δυσάρεστη κατάσταση που μας “χτυπά” εκεί που δεν το περιμένουμε. Στη δουλειά, στο σπίτι, ακόμη και όταν είμαστε έξω για να διασκεδάσουμε, ή όταν ταξιδεύουμε. Οπουδήποτε και να βρισκόμαστε, η διάρροια θα μας χτυπήσει και θα γίνουμε συχνοί επισκέπτες της... τουαλέτας.

Η διάρροια είναι με απλά λόγια το αποτέλεσμα μια μάχης μικροβίων, ιών, βακτηριδίων, που έχουν εισχωρήσει στον οργανισμό μας και πλήττουν το γαστρεντερικό μας σύστημα. Η λοίμωξη αυτή μπορεί να ονομαστεί γαστρεντερίτιδα και προκαλείται από κολοβακτηρίδια, από καμπυλοβακτηρίδια, από σαλμονέλα, από σιγκέλα κ.α. Η τροφή και τα φαγητά σε ποσοστό 90% ευθύνονται για αυτό.

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν πάθουμε γαστρεντερίτιδα και μας χτυπήσει η διάρροια;

Καταρχήν κατά το πρώτο 24ωρο, εκδηλώνονται 2 μεγάλες μάχες: Η πρώτη είναι του οργανισμού μας με τα μικρόβια και η δεύτερη είναι … η δική μας με την τουαλέτα. Εάν κερδίσουμε την πρώτη αυτομάτως κερδίσαμε και την δεύτερη. Πρέπει λοιπόν να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αντεπεξέλθει.

Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε και έχει μεγάλη σημασία είναι η ενυδάτωση του οργανισμού μας. Πρέπει οπωσδήποτε να πίνουμε νερό έστω και μικρές γουλιές, ή τσάι ή αναψυκτικά τύπου κόλα με πολλούς ηλεκτρολύτες. Αυτά θα ενδυναμώσουν το σύστημα να καταφέρει να ανταποκριθεί καλύτερα. Δεν πίνουμε χυμούς και πορτοκαλάδες. Μεγάλη προσοχή επίσης θα πρέπει να δώσουμε και στο τι τρώμε (εάν είμαστε σε κατάσταση να φάμε).

Πρέπει να τρώμε “στεγνά” φαγητά και πολύ απλά στη σύνθεση τους. Δεν μπορεί να έχουμε διάρροια ή να κάνουμε εμετούς και εμείς να τρώμε …κοκκινιστό. Μια λευκή φρυγανιά, για αρχή είναι ότι πρέπει. Επίσης ο λαπάς ή ο φιδές (τα μαλλιά του αγγέλου που έλεγαν παλιά) βοηθάει το στομάχι και τα έντερα.

Όταν δούμε ότι η διάρροια υποχωρεί μπορούμε να φάμε λίγο φρούτο (μήλο ή μπανάνα) και αυτό όχι ολόκληρο αλλά μπουκιές. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πάρουμε χαπάκια ή φάρμακα για τη διάρροια ή τον εμετό εάν προηγουμένως δεν έχουμε ενημερώσει τον γιατρό μας. Το καλύτερο είναι ο γιατρός να μας εξετάσει και εκείνος να αποφασίσει τι θα μας χορηγήσει. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η γαστρεντερίτιδα να μην είναι βακτηριακή και τα φάρμακα να μην κάνουν δουλειά ή να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την βακτηριακή γαστρεντερίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για την ιογενή γαστρεντερίτιδα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τι είναι ο εμετός στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε για τη διάρροια στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia