Απεικόνιση 4 διαστάσεων του εμβρύου μέσα στη μήτρα: Δείτε ακόμα και τα χαρακτηριστικά του

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
«Κανένα μυστικό δεν έχουν πλέον οι εκφράσεις του εμβρύου στη μήτρα, μιας και υπάρχει ο τετραδιάστατος υπέρηχος, που αποτυπώνει πιστά κινήσεις, εκφράσεις, χαρακτηριστικά του προσώπου αλλά κυρίως την ανατομία προσώπου, σώματος και άνω και κάτω άκρων». Αυτό υπογραμμίζει ο Μαιευτήρας, Χειρουργός-Γυναικολόγος Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, αναφορικά με τις δυνατότητες που έχει η τετραδιάστατη απεικόνιση, όχι φυσικά μόνο για τα …φωτογραφικά ενσταντανέ και την καταγραφή του φύλου, αλλά κύρια για τα σοβαρά απεικονιστικά οφέλη που έχει για τη συνολική υγεία του κυοφορούμενου εμβρύου.

Όσο ελκυστική όμως και αν είναι η «φωτογραφική» απεικόνιση του εμβρύου και η τρυφερότητα που κινητοποιεί στους υποψήφιους γονείς, για τους γυναικολόγους είναι ιδιαίτερα σημαντική η λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων που «αποκαλύπτονται» στις δυνατότητες του 4d υπερήχου, δίνοντας «όπλα» έγκαιρης διάγνωσης για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει, έτσι ώστε πλέον να έρχονται στο φως με πληρότητα οι όποιες ανατομικές βλάβες εμφανίζει η ενδομήτρια ζωή του εμβρύου.

«Είναι ευνόητο», καταλήγει ο ιατρός, «ότι για να γίνει εφικτή η άντληση των πλεονεκτημάτων του υπερήχου σε ότι αφορά τον προγεννητικό έλεγχο, απαιτείται εκπαίδευση σε ότι αφορά τις παθολογίες του εμβρύου, δηλαδή πιστοποιημένη εξειδίκευση στην προγεννητική διάγνωση, σε συνδυασμό βέβαια με τη γνώση του 3D-4D υπερήχου».