Αντισυλληπτικά χάπια: Αυτές είναι οι 8 πιο συνήθεις παρενέργειες

  • Iatropedia
Η πιο διαδεδομένη μέθοδος αντισύλληψης για τις γυναίκες είναι αναμφισβήτητα το αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο, όταν λαμβάνεται σωστά αποτρέπει την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, το 8% περίπου των γυναικών που παίρνουν “το χάπι” βιώνουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, συνήθως επειδή αμελούν να πάρουν το χάπι την στιγμή και ημέρα που πρέπει. Αλλά, ακόμα και όταν λαμβάνουν το χάπι με… ευλαβική ακρίβεια, 1 στις 100 γυναίκες θα μείνουν και πάλι έγκυες. Παρόμοια ποσοστά επιδεικνύει το προφυλακτικό για τους άντρες.

Επειδή τα αντισυλληπτικά χάπια διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού, έχουν και παρενέργειες. Δείτε ποιες είναι οι πιο συνήθεις από αυτές:

Κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων εμμήνου ρύσεως: Στο 50% των περιπτώσεων, οι γυναίκες που κάνουν χρήση του χαπιού θα έχουν (μικρή) αιμορραγία από τον κόλπο μέσα στους πρώτους 3 μήνες. Αυτό περνάει μετά από λίγο καιρό.

Ναυτία: Η ήπια ναυτία είναι συχνή παρενέργεια της λήψης του αντισυλληπτικού χαπιού μετά τις πρώτες ημέρες. Τα συμπτώματα περνούν μετά από λίγες εβδομάδες, ενώ θα σας βοηθήσει αν παίρνετε το χάπι μαζί με φαγητό ή πριν το ύπνο.

Ευαισθησία στο στήθος: Είναι πιθανό να παρατηρήσετε ότι το στήθος αυξάνεται λίγο σε μέγεθος και κυρίως, γίνεται πιο ευαίσθητο στην αφή, τις πρώτες εβδομάδες μετά την λήψη των χαπιών. Θα σας βοηθήσει να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης και αλατιού.

Πονοκέφαλοι: Όταν θα νιώσετε τους πρώτους πονοκεφάλους μετά την λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού, είναι σώφρον να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Αύξηση σωματικού βάρους: Αν και δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών και της αύξησης του σωματικού βάρους, εντούτοις, πολλές γυναίκες παίρνουν μερικά παραπάνω κιλά, όσο λαμβάνουν το χάπι.

Απότομες αλλαγές στη διάθεση: Αν έχετε διαγνωστεί με συμπτώματα κατάθλιψης παλαιότερα, τότε προτού πάρετε το χάπι είναι σώφρον να μιλήσετε με τον προσωπικό σας γιατρό.

Ακανόνιστη περίοδος: Σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες που παίρνουν το χάπι παρατηρούν ότι έχουν σημαντική καθυστέρηση στην περίοδό τους και κάποιες φορές δεν έχουν καθόλου περίοδο για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μειωμένη λίμπιντο: Μπορεί να επηρεαστεί η σεξουαλική σας διάθεση, εξαιτίας της ορμονικής ανισορροπίας που φέρνει το χάπι στον οργανισμό.

http://www.medicalnewstoday.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντισυλληπτικά προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών

Πως επηρεάζουν τα αντισυλληπτικά, τη γυναικεία ερωτική επιθυμία