Αντηλιακά: Πόση ώρα μπορείτε να μείνετε στον ήλιο ανάλογα με τον δείκτη προστασίας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αντηλιακό
Πόσο % της ακτινοβολίας του ήλιου αποτρέπουν τα αντηλιακά με βάση τον ίδιο παράγοντα/αριθμό; Πόσα λεπτά μπορείτε να μείνετε εκτεθειμένοι στον ήλιο, ανάλογα με τον δείκτη προστασίας (SPF - Sun Protection Factor);

Κάτι που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι τα αντηλιακά έχουν διάφορους δείκτες προστασίας, με την χαρακτηριστική ένδειξη SPF. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι σε τι ακριβώς αντιστοιχεί ο δείκτης προστασίας, τι σημαίνει δηλαδή για την ασφαλή του εφαρμογή.

Ο δείκτης ηλιακής προστασίας SPF, είναι ένα μέτρο του πόσο καλά τα αντηλιακά προστατεύουν το δέρμα από τις ακτίνες UVB, δηλαδή από το είδος της ακτινοβολίας που προκαλεί ηλιακά εγκαύματα, βλάβες του δέρματος και συμβάλλουν στον καρκίνο του δέρματος.

  • Αν το δέρμα σας θα “καιγόταν” κανονικά μετά από 10 λεπτά στον ήλιο, εφαρμόζοντας ένα αντηλιακό με SPF 15 θα σας επιτρέψει να μείνετε στον ήλιο, χωρίς να καείτε για περίπου 150 λεπτά (συντελεστής 15 φορές περισσότερο). Αυτή είναι μια πρόχειρη εκτίμηση, η οποία πάντως εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, την ένταση του φωτός του ήλιου και της ποσότητας του αντηλιακού που εφαρμόσατε. Ωστόσο, ο SPF είναι στην πραγματικότητα ένα μέτρο προστασίας από την έκθεση σε UVB και δεν έχει σκοπό να καθορίσει την χρονική διάρκεια της έκθεσης.
  • Για καλύτερη προστασία, οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιείτε αντηλιακά με τουλάχιστον SPF 30, εφαρμόζοντας την κατάλληλη ποσότητα (2mg/cm2 του δέρματος) και να το απλώνετε επαναληπτικά κάθε 2 ώρες.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ¼ έως ½ της απαιτούμενης ποσότητας. Αν κάνετε κάτι τέτοιο, τότε τα αντηλιακά παρέχουν ως προστασία μόνο την τετραγωνική ρίζα του SPF. Έτσι, η μισή εφαρμογή ενός αντηλιακού με SPF 30 παρέχει ουσιαστικά προστασία αντίστοιχη με ένα αντηλιακό με SPF 5,5!

Η κλίμακα του SPF δεν είναι γραμμική:

  • Το SPF 15 μπλοκάρει το 93% των ακτίνων UVB
  • Το SPF 30 μπλοκάρει το 97% των ακτίνων UVB
  • Το SPF 50 μπλοκάρει το 98% των ακτίνων UVB

Έτσι, ένα αντηλιακό με SPF 30 σας δίνει 4% μεγαλύτερη προστασία από αντηλιακό με SPF 15.

Πηγή: http://www.badgerbalm.com