Αγγλία: Σταματήστε τις καισαρικές και τις επισκληριδίους

  • Iatropedia
Όχι δεν είναι οδηγία προς τους οικογενειακούς γιατρούς και τους μαιευτήρες, αλλά πρόταση, ή καλύτερα προτροπή των υπευθύνων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, να μην προτρέπουν τις έγκυες γυναίκες να γεννήσουν με καισαρική και να χρησιμοποιούν επισκληρίδιο.

Οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι η πρόταση τους αυτή έχει 2 άξονες. Πρώτον ο φυσιολογικός τοκετός είναι πάντα ένας φυσιολογικός τοκετός με όλα τα οφέλη του και δεύτερον , η καισαρική και η επισκληρίδιος που χρησιμοποιούνται μαζικά, κοστίζουν και κοντεύουν να ρίξουν έξω το αποθεματικό των ασφαλιστικών ταμείων και κατ' επέκταση το ίδιο το σύστημα Υγείας. Η οδηγία αυτή διαχωρίζει τους τοκετούς που για λόγους υγείας πρέπει να γίνουν με καισαρική.

Οι Άγγλοι γυναικολόγοι από την πλευρά τους, αντιδρούν σε αυτή τη… νουθεσία και τονίζουν πως έτσι οι έγκυες στερούνται το δικαίωμα της επιλογής, και τονίζουν ότι το μέτρο περιορίζει την ελευθερία της εγκύου.

Το υπουργείο Υγείας στη Βρετανία βρήκε και κάποιους αναπάντεχους υποστηρικτές όπως η Ζιζέλ και η Μιράντα Κερρ, οι οποίες τάσσονται υπέρ του φυσιολογικού τοκετού και προτρέπουν όλες τις έγγυες να γεννούν έτσι.