Άνδρες: Τα περιττά κιλά μειώνουν την γονιμότητα

  • Ρούλα Τσουλέα
περιττά κιλά
Η ποιότητα του σπέρματος είναι σημαντικά μειωμένη στους άνδρες με πρόβλημα παχυσαρκίας, σύμφωνα με μελέτη σε χιλιάδες εθελοντές.

Τα περιττά κιλά μπορεί να χαλάνε την ποιότητα του σπέρματος και να μειώνουν τη γονιμότητα του άνδρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ανάλυση στοιχείων από εκατοντάδες εθελοντές έδειξε ότι τα περιττά κιλά σχετίζονται με μείωση του όγκου των σπερματοζωαρίων. Σχετίζονται επίσης με μείωση της συγκέντρωσης και του αριθμού τους.

Επιπλέον, σχετίζονται με φτωχή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, δηλαδή με μειωμένη ταχύτητα μετακίνησης μέσα στο γυναικείο σύστημα αναπαραγωγής.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, τα σπερματοζωάρια έχουν αυξημένες πιθανότητες να φέρουν ανωμαλίες και στη μορφολογία τους.

Το σπέρμα με φτωχή ποιότητα, όμως, μπορεί να σημαίνει μειωμένη γονιμότητα. Είναι καλά γνωστό ότι οι παχύσαρκες γυναίκες χρειάζονται περισσότερο καιρό για να μείνουν έγκυοι, λένε οι ερευνητές. Τα νέα ευρήματα όμως ενισχύουν την άποψη ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους άνδρες.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως τα ζευγάρια με υπέρβαρο ή παχύσαρκο άνδρα και γυναίκα φυσιολογικού βάρους, έχουν αυξημένες πιθανότητες καθυστέρησης της σύλληψης σε σύγκριση με τα ζευγάρια στα οποία και οι δύο σύντροφοι έχουν φυσιολογικό βάρος.

Επιπλέον, στα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική, η παχυσαρκία των ανδρών σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά εγκυμοσύνης. Σχετίζεται επίσης με αυξημένα ποσοστά απώλειας της κύησης.

Φτωχή ποιότητα

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 1.285 άνδρες, οι οποίοι το 2016 είχαν υποβληθεί σε ανάλυση σπέρματος.

Όσοι από αυτούς ήσαν παχύσαρκοι, είχαν κατά μέσον όρο χαμηλότερο όγκο, αριθμό και συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Είχαν επίσης μειωμένη προοδευτική και ολική κινητικότητα σπερματοζωαρίων.

Εξίσου φτωχά ήταν τα αποτελέσματα και σε άλλους δείκτες της υγείας του σπέρματος, όπως χαμηλότερη μέση ταχύτητα ελικοειδούς πορείας και χαμηλότερη μέση προωθητική ταχύτητα.

Οι άνδρες με πολλά περιττά κιλά είχαν επίσης υψηλότερα ποσοστά ανωμαλιών στην κεφαλή των σπερματοζωαρίων.

Οι διαφορές ανάλογα με το σωματικό βάρος ήσαν σημαντικές. Έτσι, οι παχύσαρκοι άνδρες είχαν κατά 67% περισσότερες πιθανότητες ολιγοσπερμίας. Ολιγοσπερμία είναι μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αριθμό σπερματοζωαρίων χαμηλότερο από το φυσιολογικό.

Είχαν επίσης 82% περισσότερες πιθανότητες να διαθέτουν σπερματοζωάρια με μειωμένο ποσοστό κινητικότητας (ασθενοσπερμία).

Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι στους περισσότερους παχύσαρκους εθελοντές το σπέρμα ήταν φτωχής ποιότητας, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Andrologia.

Αδυνάτισμα

«Τα κρούσματα παχυσαρκίας αυξάνονται διαρκώς. Το ίδιο και τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν σταθερή μείωση στην ποιότητα του σπέρματος» σχολίασε ο Dr. Avner Hershlag, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Hofstra.

Και συνέχισε: «Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτή τη συσχέτιση η οποία είναι εξαιρετικά ανησυχητική».

Τα καλά νέα είναι ότι η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να βελτιωθεί, εάν ο άνδρας φροντίσει να χάσει τα περιττά κιλά του.

«Το μήνυμα προς τους άνδρες είναι να σταματήσουν να κακοποιούν το σώμα τους», τόνισε ο Dr. Hershlag. «Το φαγητό για παρηγοριά και η κατάχρηση αλκοόλ μοιραία θα τους οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στον διαβήτη, την υπέρταση και την καρδιοπάθεια, μειώνοντας το προσδόκιμο επιβίωσής τους. Στο μεσοδιάστημα όμως θα έχουν υπονομεύσει την ικανότητά τους να αποκτήσουν παιδιά».