Άνδρες: Πως να κρατήσετε τη σημαία σας…ψηλά!

  • Iatropedia
Ένας στους δέκα Έλληνες κάθε ηλικίας αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε μικρό ή μεγάλο βαθμό να κρατήσουν ψηλά τη ...σημαία τους. Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια πάθηση με σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, των συντρόφων αλλά και των οικογενειών τους. Ποιες είναι οι αιτίες για την εμφάνιση αυτού του φαινομένου; Πότε πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας; Υπάρχει θεραπεία; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί.

Του Σπύρου Α. Ασπιώτη

Χειρουργού- Ουρολόγου-Ανδρολόγου

Τι είναι, πως δημιουργείται και πως αντιμετωπίζεται

Με τον όρο στυτική δυσλειτουργία εννοούμε την αδυναμία του άνδρα για επίτευξη ή/και διατήρηση στύσης ούτως ώστε να πραγματοποιήσει ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Είναι μια πάθηση με σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, των συντρόφων αλλά και των οικογενειών τους. Στατιστικά με βάση την σύγχρονη βιβλιογραφία έως και 20% των ανδρών θα εμφανίσει στυτική δυσλειτουργία κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η στύση αποτελεί ένα, κατά βάση, αγγειακό φαινόμενο. Ο άξονας ακολουθίας περιλαμβάνει ώσεις από τον εγκέφαλο, την σπονδυλική στήλη, απελευθέρωση μυοχαλαρωτικών ουσιών εντός των σηραγγωδών σωμάτων του πέους και κατά συνέχεια αύξηση της αιμάτωσης εντός του πέους και επίτευξη στύσης.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία με τη συνεργασία πολλών συστημάτων του ανθρώπινου σώματος (νευρικό, μυικό, αγγειακό) και επομένως μια βλάβη σε οποιοδήποτε σημείο της ακολουθίας μπορεί να επηρεάσει την στύση καθεαυτή.

Σκοπός του ουρολόγου – ανδρολόγου είναι λοιπόν μέσα από τη λήψη λεπτομερέστατου ιστορικού να εντοπίσει το σημείο της βλάβης και να επικεντρωθεί στην επίλυση του προβλήματος.

Ποιές είναι λοιπόν οι αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας;

Χωρίζονται σε 5 μεγάλες κατηγορίες:

Αγγειακά αίτια (διαταρραχές στην επίτευξη αρτηριακής πλήρωσης του πέους ή αδυναμία φλεβικής απόφραξης)

Νευρογενή αίτια (Parkinson, εγκεφαλικά επεισόδια , σκλήρυνση κατά πλάκας , κακκώσεις σπονδυλικής στήλης)

Ενδοκρινολογικά αίτια (σακχαρώδης διαβήτης , υπογοναδισμός , παθήσεις του θυρεοειδούς , υπερπρολακτιναιμία)

Φαρμακευτικής αιτιολογίας δυσλειτουργία και τέλος

Ψυχογενή αίτια τα οποία αποτελούν και το συχνότερο αίτιο

Αξίζει λοιπόν να σταθούμε στα ψυχογενή αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μιας και έως το 85% των περιπτώσεων οφείλονται σε αυτά, ποσοστό το οποίο είναι ακόμα μεγαλύτερο σε άντρες νεαρής ηλικίας που εμφανίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Στα αίτια αυτά συμπεριλαμβάνεται το άγχος, ο φόβος της αποτυχίας, κατάθλιψη , προστριβές και εντάσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς και περιπτώσεις μανιακής και καταναγκαστικής προσωπικότητος (σεξουαλική ψυχρότητα, διαστροφή, ψυχωτικές συμπεριφορές).

Σε νεαρούς λοιπόν, ψυχικά υγιής άντρες ο φόβος και το άγχος της επιτυχίας παίζουν σημαντικότατο ρόλο και αξίζει να αναφερθούμε στο γεγονός ο,τι είναι μια κατάσταση η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα τον νέο και μπορεί να φτάσει σε σημείο να του γίνει εμμονή και να αποφεύγει την σεξουαλική επαφή υπό τον φόβο της εκ νέου «αποτυχίας» του.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται άγχος επίδοσης και έχει ως αποτέλεσμα ο άντρας κατά την σεξουαλική επαφή να στρέφει όλη του την προσοχή προς την ποιότητα της στύσης και όχι προς τη σύντροφο και τα σεξουαλικά ερεθίσματα με αποτέλεσμα να μην προκαλείται στύση ή να να χάνεται κατά τη διάρκεια της επαφής.

Άρα λοιπόν πολύ εύκολα ο ρόλος του ουρολόγου μπορεί να πάρει την μορφή του ψυχοθεραπευτή προσπαθώντας να εντοπίσει τη ρίζα του προβλήματος και δίνοντας κουράγιο στον νεαρό να καταπολεμήσει το άγχος.

Δεν είναι λίγες οι φορές που θα συστήσουμε επίσκεψη σε ψυχολόγο-ψυχίατρο καθώς γίνεται εύκολα αντιληπτό ο,τι η συγκεκριμένη ειδικότητα είναι σε θέση να βοηθήσει πολύ περισσότερο σε αυτές τις περιπτώσεις και κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεραστεί το ταμπού της αναζήτησης ψυχολογικής υποστήριξης.

Φαίνεται λοιπόν ότι και οι άνδρες είναι εγκεφαλικά όντα στο σεξουαλικό κομμάτι σε αντίθεση με αυτό που θέλουν να πιστεύουν πολλές γυναίκες…

Αντιμετώπιση

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για την θεραπεία της δυσλειτουργίας με τα «μαγικά» χάπια που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά. Είναι αλήθεια ότι έχουν φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της παθήσεως και αποτελούν πλέον την πρώτη θεραπευτική επιλογή του ουρολόγου.

Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης 5 (PDE5) και δρουν εντός του πέους, έχοντας έμμεση μυοχαλαρωτική δράση.

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ο,τι θα πρέπει να υπάρξει σεξουαλικός ερεθισμός για να δράσουν, δεν τα λαμβάνουμε και ως δια μαγείας στα καλά καθούμενα έχουμε στύση!

Σε περίπτωση που δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα υπάρχουν οι ενδοπεικές ενέσεις οι οποίες χρησιμοποιούνταν πριν την εμφάνιση των χαπιών.

Μια άλλη εναλλακτική μέθοδος σε περίπτωση αποτυχίας της θεραπευτικής αγωγής, είναι οι συσκευές κενού (τρόμπες).

Μπορεί να φαντάζει αστείο ως σκηνικό, αλλά αποτελούν μια καλή εναλλακτική να δοκιμάσει κάποιος πριν προχωρήσει σε χειρουργική αποκατάσταση της δυσλειτουργίας. Οι συσκευές αυτές ουσιαστικά δημιουργώντας αρνητική πίεση προκαλλούν απόφραξη του φλεβικού δικτύου και δημιουργούν μια στύση αρκετά ικανή για διείσδυση.

Τοποθετείται ένας πεικός δακτύλιος στη βάση του πέους εμποδίζοντας και αυτός στη συνέχεια την φλεβική επαναφορά του αίματος και αφαιρείται με το τέλος της επαφής.Έχει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά ένα μεγάλο μέρος των ασθενών καταργούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τη συγκεκριμένη μέθοδο καθώς προκαλεί αιματώματα και μπορεί να γίνει αρκετά επώδυνη.

Τελευταία, στην αντιμετώπιση της αγγειακής αιτιολογίας στυτικής δυσλειτουργίας εφαρμόζεται σε λίγα εξειδικευμένα κέντρα μια νέα μέθοδος με βάση την εφαρμογή κρουστικών κυμμάτων.

Αυτά υπόσχονται την νεοαγγείωση του πέους μετά από έναν κύκλο θεραπειών περίπου 8-12 εβδομάδων. Απομένει να φανεί αν η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να φέρει επιθυμητά αποτελέσματα ώστε να αποτελέσει συνειδητή εναλλακτική λύση του ουρολόγου.

Τελική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση.Υπάρχουν δύο ειδών επεμβάσεις.Έχουμε την επέμβαση επαναγγείωσης του πέους , η οποία όμως ενδείκνυται μόνον σε περιπτώσεις αγγειακού τραυματισμού και την χειρουργική τοποθέτηση των γνωστών πεικών προθέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή με τον ουρολόγο σας ο οποίος θα σας κατευθύνει στην σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ασπιώτης Α. Σπύρος

Ιδιώτης Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κέρκυρα

Aspiotis.net63.net

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γίνετε ο.. προστάτης του προστάτη σας!