Ανακαλύφθηκε η…έκτη αίσθηση της γεύσης-σύμμαχος κατά της παχυσαρκίας.

  • Iatropedia
Ίσως να μπερδευτήκατε αλλά είναι γεγονός. Αμερικάνοι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά μια έκτη αίσθηση στη γεύση, άγνωστη μέχρι τώρα, η οποία σχετίζεται με την αναγνώριση του λίπους από τη γλώσσα μας. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες νόμιζαν ότι η ανθρώπινη γλώσσα είναι φτιαγμένη για να ανιχνεύει 4 βασικές γεύσεις: το γλυκό το αλμυρό το ξινό και το πικρό. Πριν από λίγο καιρό ανακαλύφθηκε και μια 5η αίσθηση που έχει να κάνει με το πικάντικο.

Οι Αμερικάνοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Σεντ Λούις της Ουάσιγκτον, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό “journal of lipid research” και ανακοίνωσαν την ύπαρξη μιας νέας αίσθησης, της έκτης που έχει να κάνει με την αναγνώριση του λίπους. Για την ακρίβεια εντόπισαν έναν χημικό υποδοχέα, στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας ο οποίος αναγνωρίζει τα μόρια του λίπους.

Η σχετική γευστική ευαισθησία δεν είναι ίδια σε όλους και ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πράγμα που πιθανώς να εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν ευκολότερα τροφές με λίπη, αφού δεν έχουν την ίδια γευστική επίγνωση ότι τρώνε λιπαρά φαγητά. Με τη νέα ανακάλυψη οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Ο συγκεκριμένος χημικός υποδοχέας ονομάζεται CD36. Όσοι λοιπόν τον διαθέτουν, αισθάνονται πολύ περισσότερο τη γεύση του λίπους στα φαγητά. Για την ακρίβεια είναι 8 φορές πιο ευαίσθητοι στο λίπος σε σχέση με τους άλλους. Η ύπαρξη του υποδοχέα εξαρτάται από τη μετάλλαξη ενός γονιδίου. Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι ο ένας στους 5 ανθρώπους (20%) διαθέτει στο DNA του μια παραλλαγή του γονιδίου που παράγει χαμηλά επίπεδα του υποδοχέα CD36, δηλαδή το 20% αντιλαμβάνεται λιγότερο ότι τρώνε κάτι λιπαρό. Κατά συνέπεια μπορεί και να έχουν περισσότερη τάση προς την παχυσαρκία. Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι όσα δεν διέθεταν το γονίδιο της πρωτεΐνης CD36, δεν έδειχναν προτίμηση σε λιπαρές τροφές, ενώ όταν τις έτρωγαν δυσκολεύονταν να τις χωνέψουν.

Η αίσθηση της γεύσης στον άνθρωπο γίνεται αντιληπτή από τη γλώσσα (οι 5 βασικές γεύσεις), όμως υπάρχουν και άλλες που γίνονται αντιληπτές μέσω της μύτης του .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την παχυσαρκία στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

απλές μικρές συμβουλές για να μην βαρυστομαχιάσετε

πρόβλημα στον οισοφάγο και καούρες;δώστε ιδιαίτερη προσοχή

μάθετε τα πάντα για την οισοφαγίτιδα και τον οισοφάγο barrett στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia