Αλκοόλ: Υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση του;

  • Iatropedia
Μετριοπαθείς πότες τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία και ζουν περισσότερο από τα άτομα που είτε απέχουν ή ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να παρέχει κάποια οφέλη για την υγεία.

Στεφανιαία νόσος

Υπάρχει μια σταθερή σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και της μείωσης της καρδιαγγειακής νόσου γενικά, και της στεφανιαίας νόσου, ειδικότερα.

Βάσει των τελευταίων ερευνών, το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και Αλκοολισμού, ανέφερε ότι μετριοπαθείς πότες έχουν τη μεγαλύτερη μακροζωία.

Διαπίστωσε επίσης ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς, με αποτέλεσμα μια απότομη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου (40% έως 60%).

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προάγει την καλή υγεία της καρδιάς με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

• Το αλκοόλ βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ του αίματος

• Επίσης, αυξάνει την HDL «καλή» χοληστερόλη

• Μειώνει την LDL «κακή» χοληστερόλη

• Το αλκοόλ μειώνει τη θρόμβωση ( πήξη του αίματος,συσσώρευση των αιμοπεταλίων)

• Αυξάνει την ινωδόλυση (η διαδικασία με την οποία διαλύουν θρόμβους)

• Μειώνει τον σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών σε απάντηση στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης

• Αυξάνει τη στεφανιαία ροή του αίματος

• Μειώνει την αρτηριακή πίεση

• Μειώνει το επίπεδο ινσουλίνης στο αίμα

• Αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων

Αλλά τα οφέλη δεν περιορίζονται, όσο σημαντικό και είναι, μόνο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μακροζωία

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και Αλκοολισμού διαπίστωσε ότι το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων έχει σχέση με την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ενός έως δύο ποτά την ημέρα).

Εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 26 ερευνητικών μελετών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ποτών την ημέρα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβήτης

Ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα 15 διαφορετικών μελετών και διαπίστωσαν ότι οι μετριοπαθείς πότες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν διαβήτη τύπου 2 από ό, τι οι απέχοντες. ΠΡΟΣΟΧΗ βαρείς χρήστες έχουν εξίσου υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο

Νόσος Alzheimer

Σε μελέτη στη Γαλλία, βρέθηκαν μετριοπαθείς πότες να έχουν 75% χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο Alzheimer και 80% χαμηλότερο κίνδυνο για γεροντική άνοια

Αρθρίτιδα

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουμε ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, αντιδραστική αρθρίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα.

Καλοήθης υπερπλασία προστάτου

Μια ανάλυση 19 δημοσιευμένες μελέτες που περιλάμβαναν πάνω από 120.000 άνδρες έδειξε πως η κατανάλωση δύο ή περισσότερα ποτά την ημέρα συσχετίστηκε με 35% του κινδύνου εμφάνισης καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Οστεοπόρωση

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποδεικτικά στοιχεία από 33 μελέτες και διαπίστωσαν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αύξησε την οστική πυκνότητα και μείωσε τον κίνδυνο για κάταγμα ισχίου. Αποδείχθηκε δε οτι υπήρξε μειωμένη οστική απώλεια στην πάροδο του χρόνου, σε σύγκριση με αποχή από το αλκοόλ.

Χολόλιθοι ή Χολολιθίαση

Σε προοπτική μελέτη των 1.290.413 στο Ηνωμένο Βασίλειο, γυναίκες έπιναν 1 – 2 ποτηράκια αλκοόλ, κατά μέσο όρο ημηρεσίως πάνω από έξι χρόνια, βρέθηκε να έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου των χολολίθων.

Καρκίνος του νεφρού

Η ανάλυση των δεδομένων από 12 προοπτικές μελέτες που περιλάμβαναν 760.044 άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσε ότι μετριοπαθείς πότες έχουν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του νεφρού από ό, τι οι απέχοντες.

Non-Hodgkin λέμφωμα

Μια ανασκόπηση των ευρημάτων από τις εννέα διεθνείς μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο λεμφώματος μη-Hodgkin λέμφωμα (NHL) κατά 27%.

Καρκίνος του θυρεοειδούς

Σε προοπτική μελέτη του1.280.296, οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσαν ότι η κατανάλωση του αλκοόλ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς.

Το κοινό κρυολόγημα

Έρευνα έδειξε μετριοπαθείς πότες οτι είναι πιο ανθεκτικοι σε τουλάχιστον πέντε στελέχη του ιου του κοινού κρυολογήματος.

Αν σήμερα δεν πίνετε, μην αρχίσετε να πίνετε για τα … πιθανά οφέλη της υγείας!!

Δείτε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα για το κοινό κρυολόγημα

Διαβάστε περισσότερα για τη στεφανιαία νόσο

Διαβάστε περισσότερα για την υψηλή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια αίματος

Διαβάστε περισσότερα για την ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια

Διαβάστε περισσότερα για το εγκεφαλικό επεισόδιο

Διαβάστε περισσότερα για το σακχαρώδη διαβήτη

Διαβάστε περισσότερα για τη νόσο Alzheimer

Διαβάστε περισσότερα για την αρθρίτιδα

Διαβάστε περισσότερα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Διαβάστε περισσότερα για την οστεοαρθρίτιδα

Διαβάστε περισσότερα για την οστεοπόρωση

Διαβάστε περισσότερα για τη χολολιθίαση