AIDS: Επικίνδυνος εφησυχασμός στην αντιμετώπιση της επιδημίας

  • Ρούλα Τσουλέα
AIDS
Η ανθρωπότητα επέδειξε επικίνδυνο εφησυχασμό στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας επιδημίας του AIDS και αυτό έχει ως συνέπεια να καθυστερεί η εκρίζωσή της.

Η ανθρωπότητα επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια επικίνδυνο εφησυχασμό στην αναχαίτιση του AIDS. Και αν δεν γίνει κάτι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Σε έκθεση που έδωσαν στην δημοσιότητα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στασιμότητα στη χρηματοδότηση. Και αυτό  υπονομεύει τις προσπάθειες ελέγχου της νόσου.

Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, η ανθρωπότητα δεν μπορεί πια να ελπίζει ότι έως το 2030 θα έχει απαλλαγεί από την πανδημία. Επομένως δεν θα επιτευχθεί ένας βασικός στόχος που είχαν θέσει προ ετών τα μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων  Εθνών (ΟΗΕ).

Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις δημοσιεύονται στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Η ομάδα των επιστημόνων που τις συνέταξαν ζητούν να γίνουν επειγόντως αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης και ελέγχου της νόσου.

Τετραπλάσια νέα κρούσματα

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, σε όλο τον κόσμο ζουν σήμερα 37 εκατομμύρια άνθρωποι μολυσμένοι με τον ιό HIV/AIDS. Άλλα 1,8 εκατομμύρια μολύνονται σε ετήσια βάση.

Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον στόχο των 500.000 νέων μολύνσεων που είχε τεθεί για το 2020.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες, ο αριθμός των νέων μολύνσεων σε γενικές γραμμές μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Ωστόσο παραμένει στάσιμος στις περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, στους νέους (κυρίως στις γυναίκες) και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, το UNAIDS, είχε υπολογίσει ότι η εκρίζωση του AIDS θα κόστιζε 22,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο η στασιμότητα στη χρηματοδότηση είχε ως επακόλουθο να υπολείπονται ακόμα 6 δισ. ευρώ.

«Παρά την εκπληκτική πρόοδο στην αντιμετώπιση του AIDS, υπήρξε στασιμότητα την τελευταία δεκαετία», δήλωσε η Dr. Linda-Gail Bekker, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας AIDS (IAS). «Η επανεκκίνηση της όλης διαδικασίας δεν θα είναι εύκολη. Πρέπει όμως να το κάνουμε για το καλό της μελλοντικής υγείας και ευεξίας εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ολιστική φροντίδα

Οι επιστήμονες ζητούν επίσης περισσότερη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών της Υγείας και ευρύτερη ενσωμάτωση των σύγχρονων αντιρετροϊκών θεραπειών στη φροντίδα των ασθενών.

«Τα συστήματα Υγείας πρέπει να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες των χρηστών τους», δήλωσε ο καθηγητής Chris Beyrer. «Επομένως πρέπει να έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν ταυτοχρόνως πολλαπλά προβλήματα υγείας».

Ο έλεγχος για τον ιό HIV, λ.χ., θα μπορούσε να γίνεται σε συνδυασμό με τον έλεγχο για μη μεταδοτικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση. Ή οι θεραπείες για την HIV/AIDS λοίμωξη θα μπορούσαν να συνδυάζονται με εκείνες για τη σύφιλη στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Αν, παραδείγματος χάριν, η τακτική αυτή εφαρμοζόταν στην Ινδία, όπου οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι ιερόδουλες και οι γκέι άνδρες, τα νέα κρούσματα της HIV/AIDS λοίμωξης θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 7% έως το 2028, εκτιμούν οι ειδικοί.