Aγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα: Αφορά νέους και κυρίως άνδρες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Aγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα προσβάλλει τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, αρκετά συχνά τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις κι ενίοτε και τις περιφερικές αρθρώσεις. Αφορά κυρίως άνδρες νεαρής ή μέσης ηλικίας και σπάνια γυναίκες.

γράφει ο Dr. Αναστάσιος Θ. Kοτρώτσιος, ειδικός ρευματολόγος, Ε. Καθηγητής Α.Τ.Ε.Ι  Θεσσαλίας, μετεκπαιδευθείς Γηριατρικής – Γεροντολογίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου  ASLAN Βουκουρεστίου, Αν. Παπανδρέου 30-32 Καρδίτσα.

Κλινική εικόνα

Σημαντικά χαρακτηριστικά στη διάγνωση της Α.Σ .

α) Η ηλικία έναρξης της νόσου είναι μικρότερη των 40 ετών.

β) Οι ενοχλήσεις αρχίζουν ύπουλα, αυξάνονται προοδευτικά σε ένταση και διαρκούν τουλάχιστον για 3 συνεχείς  μήνες.

γ) Πρωινή δυσκαμψία της οσφύος.

δ) Η οσφυαλγία υποχωρεί με την κίνηση ενώ επιδεινώνεται με την παρατεταμένη κατάκλιση,κάτι που την διαφοροποιεί από τη μηχανική οσφυαλγία στην οποία συμβαίνει το αντίθετο.

ε) Στο 95% των ασθενών διαπιστώνεται ύπαρξη  του ΗLA B27.

H κινητικότητα της οσφύος προσβάλλεται σε όλες τις κινήσεις τόσο της κάμψης-έκτασης όσο και  πλάγιες κάμψης και στροφής. Συνοδεύεται από πόνο,σπασμό κι ευθειασμό του οσφύος.

Στο 20%-30% των ασθενών εμφανίζεται προσβολή περιφερικών αρθρώσεων.Πολύ

συχνά εμφανίζεται ενθεσίτιδα στην κατάφυση αχιλλείου τένοντα και πελματιαίας απονεύρωσης.

Εμφανίζονται  επίσης εξωαρθρικές εκδηλώσεις:

1/ Καρδιά: Aνεπάρκεια αορτικής βαλβίδας και διαταραχές του ρυθμού.

2) Μάτια: Ιριδοκυκλίτιδα που συνήθως υποχωρεί αυτόματα.

3) Aναπνευστικό: Διαπιστώνεται προσβολή του πνευμονικού παρεγχύματος (διήθηση από φλεγμονώδη ινώδη ιστό) και των αναπνευστικών κινήσεων του θώρακος.Καθότι ο κύριος αναπνευστικός μυς,το διαφραγμά,δεν προσβάλλεται τελικά,ο περιορισμός των αναπνευστικών κινήσεων δεν δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα.

Για την πρόκληση της πάθησης εκτός από το ρόλο του ΗLA B27 έχουν ενοχοποιηθεί διάφοροι μικροοργανισμοί και η αυξημένη διαπερατότητα του εντερικού βλεννογόνου, στον οποίο παθολογοανατομικά διαπιστώνεται πολύ συχνά έντονη φλεγμονή.

Ακτινολογικά

Παρατηρούνται πλήθος ευρημάτων. Τετραγωνισμός των σωμάτων των οσφυικών σπονδύλων,διαβρώσεις ή αγκύλωση των  ιερολαγόνιων αρθρώσεων,χαρακτηριστικά επιχείλια συνδεσμόφυτα στην σπονδυλική στήλη που καταλήγουν στη γνωστή εικόνα“Bamboo”, αγκύλωση των αποφυσιακών αρθρώσεων της αυχενικής μοίρας και προσβολή των περιφερικών αρθρώσεων.

Θεραπεία

Χορηγούνται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη,η σουλφασαλαζίνη, η μεθοτρεξάτη και οι νεότερες εξειδικευμένες βιολογικές  θεραπείες που είναι υποδόριες ή ενδοφλέβιες.

Τέλος, σημαντικός είναι ο ρόλος της φυσικοθεραπείας,υδροθεραπείας(πισίνα) και η διακοπή του καπνίσματος.