Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πώς γίνεται η αυτοεξέταση στον μαστό [vid, pics]

  • Iatropedia newsroom
καρκίνος του μαστού
Για κάθε γυναίκα είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αμελεί να επιθεωρεί το στήθος της τακτικά, προκειμένου να εντοπίσει έγκαιρα οποιαδήποτε ανωμαλία ή μικρούς όγκους σε αυτό, και να κάνει άμεσα τις απαραίτητες εξετάσεις.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, είναι σημαντικό να ξαναδεί κάθε γυναίκα το πώς μπορεί (και επιβάλλεται!) να κάνει αυτοεξέταση για τυχόν όγκους στους μαστούς, με τους οποίους εκδηλώνεται ο καρκίνος του μαστού.

Καρκίνος του μαστού: Δείτε τα 5 βασικά βήματα με τα οποία γίνεται η σωστή αυτοεξέταση του μαστού

Βήμα 1: Ξεκινήστε κοιτάζοντας το στήθος σας στον καθρέφτη με τους ώμους σας ίσια και τα χέρια σας στους γοφούς σας.

καρκίνος του μαστού

Τι να προσέχετε:

  • Τα στήθη να έχουν το συνηθισμένο μέγεθος, σχήμα και χρώμα
  • Τα στήθη σας να μην έχουν καμία παραμόρφωση ή οίδημα

Αν δείτε κάτι από τα ακόλουθα επικοινωνήστε με το γιατρό σας:

  • Πτυχώσεις, ή διόγκωση του δέρματος
  • Μια θηλή που έχει αλλάξει θέση ή μοιάζει πιεσμένη προς τα μέσα αντί να προεξέχει
  • Ερυθρότητα, ερεθισμός, εξάνθημα, ή πρήξιμο

Βήμα 2: Τώρα, σηκώστε τα χέρια σας και αναζητήστε τις ίδιες τυχόν αλλαγές/παραμρφώσεις.

καρκίνος του μαστού

Βήμα 3: Ενώ είστε μπροστά στον καθρέφτη, κοιτάξτε για τυχόν σημάδια υγρού που βγαίνει από την μία ή και τις δύο θηλές (αυτό θα μπορούσε να είναι υδαρές, γαλακτώδες ή κιτρινωπό υγρό ή αίμα).

Βήμα 4: Στη συνέχεια, ψηλαφίστε το στήθος σας, καθώς είστε ανάσκελα, χρησιμοποιώντας το δεξί σας χέρι για να αισθανθείτε το αριστερό σας στήθος και μετά το αριστερό σας χέρι για να νιώσετε το δεξί σας στήθος.

Η ψηλάφηση γίνεται με απαλό, αλλά σίγουρο και ομαλό τρόπο με τα ακροδάχτυλα, τα οποία πρέπει να είναι οριζόντια και ενωμένα. Ακολουθήστε μια κυκλική κίνηση, περίπου όσο το μέγεθος ενός νομίσματος.

καρκίνος του μαστού

Ψηλαφίστε ολόκληρο το στήθος από πάνω προς τα κάτω, από την μία πλευρά στην άλλη και από τη μασχάλη προς το στέρνο σας.

Ακολουθήστε ένα σχέδιο για να είστε σίγουρες ότι θα καλύψετε το σύνολο του μαστού. Μπορείτε να ξεκινήσουμε από την θηλή και να κινήστε σε όλο και μεγαλύτερους κύκλους μέχρι να φτάσετε στην εξωτερική άκρη του στήθους. Μπορείτε επίσης να μετακινήσετε τα δάχτυλά σας πάνω-κάτω κάθετα, σε σειρές. Αυτή η προσέγγιση πάνω-κάτω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα για τις περισσότερες γυναίκες.

Βήμα 5: Τέλος, ψηλαφίστε τα στήθη σας ενώ στέκεστε ή κάθεστε.

καρκίνος του μαστού

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι ο ευκολότερος τρόπος για να αισθάνονται τα στήθη τους είναι όταν το δέρμα τους είναι υγρό και ολισθηρό, έτσι είναι σώφρον να κάνετε την αυτοεξέταση κατά τη διάρκεια του ντους. Καλύψτε ολόκληρο το στήθος σας, χρησιμοποιώντας τις ίδιες κινήσεις χεριών που περιγράφονται στο βήμα 4.

Πηγή: http://www.breastcancer.org