Αυτή η βιταμίνη ενισχύει την καρδιά στο μέγιστο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει περίπου 23 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι τακτικές δόσεις σε βιταμίνη D3 μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη.

Η έρευνα για την καρδιά και την βιταμίνη D, έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς. “Τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να κάνουν μια σημαντική διαφορά στην φροντίδα των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια (…) Είναι η πρώτη απόδειξη ότι η βιταμίνη D3 μπορεί να βελτιώσει την λειτουργία της καρδιάς των ανθρώπων με καρδιακή μυϊκή αδυναμία, πάθηση γνωστή και ως καρδιακή ανεπάρκεια”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Klaus Witte.

Η μελέτη περιέλαβε περισσότερους από 160 ασθενείς που είχαν βηματοδότες ή/και λάμβαναν φάρμακα για την πίεση του αίματος, γνωστά ως αναστολείς ACE ή β-αναστολείς.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη έλαβαν είτε βιταμίνη D, είτε χάπια τύπου placebo (ψευδοφάρμακα) μια φορά την ημέρα για ένα έτος.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D με βάση το ασβέστιο, επειδή το ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα βελτιώθηκε από 26-34% στους ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D, ενώ δεν υπήρξε καμία μεταβολή μεταξύ εκείνων που πήραν τα χάπια placebo.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι η βελτίωση που παρατηρήθηκε στους ασθενείς που έλαβαν βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την ανάγκη τους για βηματοδότη.

Η μελέτη για την καρδιά και την βιταμίνη D παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, που έγινε στο Σικάγο. Τα αποτελέσματα και συμπεράσματα από τέτοιου είδους έρευνες, οι οποίες απλά παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια, θεωρούνται κατά κανόνα ως “προκαταρκτικά”, έως ότου δημοσιευθούν επισήμως σε επιστημονικό περιοδικό, κάτι που είναι θέμα χρόνου να συμβεί με αυτή την έρευνα.

http://www.upi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιφέρεια μέσης: Πόσα εκατοστά είναι το όριο για καρδιακή νόσο σε άνδρες και γυναίκες

Καρδιακό πρόβλημα: Μην αγνοήσετε ΠΟΤΕ αυτά τα 11 συμπτώματα

Σιωπηλή καρδιακή προσβολή: Προσοχή στα συμπτώματα – Πώς θα τα αναγνωρίσετε

Infographic: Τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα για την καρδιά σας