Αυτά ήταν τα 10 πιο σημαντικά βήματα στην Υγεία το 2015

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ορόσημα
Η χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες είχε πολλά σημαντικά ορόσημα στον τομέα της υγείας. Μερικά ήταν αξιοσημείωτες επιτυχίες στην προληπτική υγειονομική περίθαλψη και την ιατρική καινοτομία. Άλλα, ήταν χρήσιμες υπενθυμίσεις των κρυφών κινδύνων για την υγεία μας, ή του πόσο περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη πρέπει να γίνει ακόμη σε ορισμένα σημαντικά ζητήματα.

Οι πρόοδοι στην έρευνα των βλαστικών κυττάρων και της ανοσοθεραπείας ανοίγουν νέες πόρτες στη θεραπεία του καρκίνου, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης και είναι μερικά σημαντικά ορόσημα του 2015.

Νέες διατροφικές οδηγίες υπογράμμισαν μέσα στο 2015 τη σημασία της συνολικής προσέγγισης στις διατροφικές μας συνήθειες και όχι τις υπερβολές σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

Πολλές νέες έρευνες έριξαν φως στη διάγνωση και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Θεαματικές χειρουργικές διαδικασίες και τεχνολογίες που προσφέρουν νέες ελπίδες στους τυφλούς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες εξελίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά Ορόσημα Υγείας του 2015:

  1. Η δημιουργία ενός καλύτερου εμβολίου για τη γρίπη: Πέρυσι, ένας από τους ιούς της γρίπης (Η3Ν2) μεταλλάχθηκε κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ως αποτέλεσμα, το εμβόλιο δεν ήταν αποτελεσματικό. Έτσι έγιναν ενδελεχείς έρευνες που κατέληξαν σε ένα πολύ καλύτερο εμβόλιο φέτος.
  2. Η ανακάλυψη κρυφών κινδύνων στα κοινά αναλγητικά χάπια: Τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (Non-steroidal anti-inflammatory drugs – NSAIDs) που λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά για τη θεραπεία κάθε πόνου, από πονοκεφάλους μέχρι αρθρίτιδα, ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.
  3. Νέες διαιτητικές οδηγίες: Τονίζεται η σημασία του να τρώει κανείς περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και λιγότερο ή καθόλου λιπαρά γαλακτοκομικά. Γίνεται, επίσης, έκκληση για μειωμένη κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένων δημητριακών, πρόσθετων σακχάρων, νατρίου και κορεσμένων λιπαρών.
  4. Το ασθενοφόρο που επιταχύνει την κρίσιμη θεραπεία σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου: Εξοπλισμένο με αξονικό τομογράφο, το όχημα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο να πάρουν ένα θρομβολυτικό φάρμακο ακόμα και 20 λεπτά γρηγορότερα.
  5. Ιατρικές καινοτομίες που αλλάζουν την ζωή μας: Τεχνολογίες που προσφέρουν νέα ελπίδα στους τυφλούς, στα άτομα με αναπηρίες και στα άτομα με διαβήτη.
  6. Σημαντικό βήμα προς την πρόληψη του ιού HIV: Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το φάρμακο Truvada που συνδυάζει τα αντιιικά φάρμακα emtricitabine και tenofovir σε ένα μόνο χάπι.
  7. Ξεκλειδώσαμε πολλά μυστικά του διαβήτη τύπου-2: Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Icahn του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη εντόπισαν διακριτούς υποτύπους της ασθένειας μεταξύ των ατόμων με διαβήτη τύπου-2. Μια γονιδιακή ανάλυση αποκάλυψε ειδικούς γενετικούς δείκτες που αποκαλύπτουν τον κάθε υπότυπο.
  8. Μια νέα θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα θα μπορούσε να είναι εφαρμοστεί με ένα μοναδικό εμβόλιο: Μια θεραπεία με εμβόλια στοχεύει απευθείας στην υποκείμενη αιτία της χρόνιας αυτοάνοσης νόσου.
  9. Βασικές αλλαγές στην θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου: Μια νέα προσέγγιση επιτρέπει στους ερευνητές να διεξάγουν πειράματα για την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών, που είναι προσαρμοσμένες στον καρκίνο του κάθε ασθενούς ξεχωριστά.
  10. Πρόοδοι στην έρευνα των βλαστικών κυττάρων για την σκλήρυνση κατά πλάκας και την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση: Μια νέα διαδικασία αντικατάστασης των κατεστραμμένων κυττάρων με υγιή, έδειξε σπουδαία αποτελέσματα σε δύο κλινικές μελέτες.